Hlavy jim stínat nebudou

10. 10. 2002 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
V kolínské nemocnici rekonstruovali a vybavovali drahým zdravotnickým zařízením budovu interny, aniž by měli zajištěno finanční krytí. Co dosud management zařízení odmítal přiznat, natvrdo zaznělo...


Míru osobní zodpovědnosti za dluhy nemocnic, včetně kolínské, krajští odborníci zkoumat nebudou. Zajímá je cesta ven z krize.

Kolín - V kolínské nemocnici rekonstruovali a vybavovali drahým zdravotnickým zařízením budovu interny, aniž by měli zajištěno finanční krytí. Co dosud management zařízení odmítal přiznat, natvrdo zaznělo na úterní tiskové konferenci hejtmana Bendla v Kolíně. „Na ministerstvu zdravotnictví se k dluhu kolínské nemocnice v souvislosti s internou neznají. Možná by zaplatili dvacet z čtyřiapadesátimilionového dluhu za provedené a nezaplacené práce, pokud by se jim tyto peníze do konce roku nepodařilo proinvestovat jinde,“ řekl Josef Kantůrek, zástupce středočeského hejtmana. Na přímou otázku, zda budou hledat míru osobního zavinění managementu nemocnic, odpověděl hejtman Bendl záporně. „To není naším cílem. Chceme vyprovokovat diskusi, nalézt cestu z kritické situace. Budeme jednat se zástupci zdravotních pojišťoven, nejen Všeobecné zdravotní pojišťovny, ale i zaměstnanecké. Měli by zvýšit hodnotu bodu a tím přinést nemocnicím více peněz. Od jejich ředitelů čekáme návrh, jak situaci řešit,“ řekl Bendl. Podle zástupce zřizovatele kolínské nemocnice, přednosty okresního úřadu Jana Soukupa návrh, jak se vypořádají s dluhy, vypracují do začátku listopadu. „Čtvrtého října jsem vydal příkaz řediteli nemocnice. Musí konkrétně zmapovat dluhy zařízení. Kolik připadá na stavbu,kolik na běžný provoz. Musí navrhnout i nápravná opatření. Čtvrtého listopadu bych měl mít na stole oficiální materiál,“ uvedl Soukup. Přestože faktury podepisoval výhradně ředitel nemocnice, přednosta je přesvědčen, že dluhům se při velkých investicích nedá vyhnout. „Když se buduje velká stavba, tak nikdy nedokážou přesně odhadnout náklady. Objevují se problémy, i když je stavba sebelépe připravena, při rekonstrukcích se více pracím nelze ubránit. V případě přestavby interny to byla dřevomorka ve stropě, nebo narušená statika,“ řekl. Dluhy za přístrojové vybavení mají podle něho také prozaický důvod. „Byl to trend ministerstva zdravotnictví vybavovat Nemocnici v Kolíně, v souvislosti s budoucí automobilkou, co nejmodernějšími přístroji,“sdělil. Kraj by měl dvanáct středočeských nemocnic, s dluhy převyšujícími jednu miliardu korun, převzít pod svoji správu prvního ledna příštího roku.

FRANTIŠEK PRCHAL, Kolínský deník, 10.10.2002

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?