Hledá se krajský koroner. Kvůli nezájmu lékařů

16. 4. 2014 8:12
přidejte názor
Autor: Redakce
Nechuť praktických lékařů vykonávat za stávajících finančních podmínek po práci službu koronera na straně jedné a stížnosti na několikahodinové čekání na vystavení úmrtního listu na straně druhé. To byly hlavní důvody k tomu, že Krajskému úřadu Moravskoslezského kraje došla trpělivost.


Rozhodl se proto u nás k ojedinělému kroku – vypsat veřejnou zakázku na krajského koronera. Ten bude službu ohledání nebožtíků zajišťovat 24 hodin denně a po sedm dní v týdnu.

„Povinnostohledánímajíze zákona praktičtí lékaři u pacientů, kteří jsou u nich registrováni. Pokud pacient zemře doma, bývá k němu právě praktický lékař povolán. Ale nesmí to narušit chod ordinace, takže se skutečné stává, že lidé čekají i několik hodin, než k nim lékař na vystavení úmrtního listu dorazí,“ potvrzuje Vratislava Krnáčová, vedoucí odboru zdravotnictví Krajského úřadu Moravskoslezského kraje.

Po ordinačních a návštěvních hodinách pak „praktici“ podle svých slov zájem o vykonávání služby koronera nemají. Přebírají ji lékaři na pohotovostní službě. A za to jsou odměňováni. Po službě od 22. do šesté hodiny ranní, kdy „jsou na telefonu“, dostávají paušální poplatek 500 korun. „Pokud během této doby vyjedou k ohledání zemřelého, platba se jim navyšuje až na 1700 korun za výjezd,“ říká Krnáčová. Otyto peníze lékařina pohotovostech poté, co činnost koronera převezme vítězná firma vybraná krajem, přijdou.

Pokud člověk zemře v nemocnici, rodina tyto problémy řešit nemusí. Jestliže ale odejde z tohoto světa v domácím prostředí, a navíc například o svátcích, pak nastává sháňka. Jen lékař může totiž posoudit, zda je tělo možné pohřbít, nebo je nutné jej odvézt na pitvu.

Problémy na venkově

„Bez listu o prohlídce zemřelého jej převézt nemůžeme,“ potvrdil Jiří Turek, majitel pohřební služby Charón. I oni se setkali s tím, že pozůstalí na lékaře čekali i čtyři až šest hodin. A to ve městě.
Na venkově, kde narůstají dojezdové vzdálenosti, se tento čas může ještě prodloužit.

„Dříve vystavovala úmrtní list i ‚rychlá‘. Teď to nejde. Pokud je zavolají a člověk je už mrtvý, tak rychlá odjede a čeká se na koronera,“ popisuje další z majitelů pohřební služby Vítězslav Bernický z Nové Bělé. Právě on zajišťuje pohřby rovněž v menších městech a obcích v okolí Ostravy. Podle jeho zkušeností si ale nejčastěji stěžují lidé z paneláků. „Já se jim ale nedivím. Když mají třeba jednopokojový byt a teď tam rodina i s dětmi musí několik hodin čekat na doktora…“

Ani kraj však z praktických lékařů jejich povinnost nesejme. Nadále budou úmrtní listy svým registrovaným pacientům vystavovat. „Ten, kdo vyhraje výběrové řízení, bude ohledávat mimo ordinační a návštěvní hodiny praktických lékařů,“ doplnila Krnáčová.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?