HlídacíPes.org: Praha Vaccines chce vyrábět 100 mil. vakcín ročně

23. 1. 2019 8:28
přidejte názor
Autor: Redakce
Společnost Praha Vaccines chce po spuštění výroby v Česku produkovat zhruba 100 milionů vakcín proti dětské obrně ročně. V Jevanech u Prahy, kde naposledy mezi lety 2003 a 2015 vyráběla vakcíny proti chřipce firma Baxter, má vzniknout jeden z největších závodů svého druhu na světě, uvedl server HlídacíPes.org.


Někdejší továrnu firmy Baxter koupila v dubnu 2017 skupina Cyrus Poonawalla Group. Dalšími společnostmi ve skupině jsou indická Serum Institute a nizozemská Bilthoven Biologicals. "Ještě bude nějaký čas trvat, než dokončíme všechny stavební úpravy a získáme všechna nezbytná povolení, ale ano - počítáme s tím, že zde budeme ročně vyrábět až sto milionů vakcín proti dětské obrně. Půjde o jeden z největších závodů svého druhu na světě," řekl serveru Michael Vernekar, tajemník generálního ředitele indické společnosti Serum Institute, která Praha Vaccines spoluvlastní.

Plánovaná investice do výroby i výzkumu a vývoje v Česku je podle něj zhruba 200 milionů eur (přes pět miliard korun). "Naším cílem jsou takové vakcíny, které budou finančně dosažitelné i pro rozvíjející se země," dodal Vernekar. Takzvané poliovakcíny vyrábějí i další světové farmaceutické firmy, jako Sanofi, GSK nebo Bilthoven Biologicals.

Výroba vakcín podléhá povolení Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL). "Firma průběžně informuje Státní ústav pro kontrolu léčiv o své situaci," uvedla mluvčí SÚKL Barbora Peterová. Správní řízení v tomto případě zatím nebylo zahájeno. Zda tedy Praha Vaccines stihne výrobu rozjet ještě letos, není jisté, uvedl server.

Dodal, že na pražském Žofíně se bude letos v květnu konat dárcovská konference pořádaná českou pobočkou mezinárodní organizace rotariánů, při níž se bude koordinovat i boj s dětskou obrnou. Premiér Andrej Babiš (ANO) při loňském setkání v Bruselu na akci pozval zakladatele společnosti Microsoft a filantropa Billa Gatese.

Virus dětské obrny je nebezpečný, útočí na nervovou soustavu a může do několika hodin způsobit trvalou paralýzu. Nemoc se šíří rychle, je vysoce nakažlivá, přenáší se nejčastěji kontaminovanými potravinami. Rizikové jsou zejména chudé země a válečné oblasti.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?