Hodnocení kvality péče v nemocnicích - systém hvězdiček jako v hotelu?

10. 2. 2004 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Jak objektivně hodnotit kvalitu péče v nemocnicích? Jak má pacient poznat, ve kterém zařízení má větší šanci na vyléčení? Zatímco české zdravotnictví tyto otázky teprve začíná řešit, Británie už má své zkušenosti. Podle tamních lékařů je současný systém hodnocení nemocnic nešťastný...


Jak objektivně hodnotit kvalitu péče v nemocnicích? Jak má pacient poznat, ve kterém zařízení má větší šanci na vyléčení? Zatímco české zdravotnictví tyto otázky teprve začíná řešit, Británie už má své zkušenosti.

Tamním lékařům se nelíbí systém hodnocení státních nemocnic (NHS). Současný model udělování hvězdiček za kvalitu péče o pacienty je zaměřený na výkony a krátké čekací doby. To nutí lékaře, aby přednostně řešili jednodušší případy na úkor složitějších.

Lednové číslo časopisu British Medical Journal otiskl komentáře lékařů, kteří poukazují na to, že standardizované tabulky neodrážejí skutečnou úroveň péče o pacienty. Lékaři se zaměřují spíše na to, aby splnily daná kritéria, nikoliv však na to, aby léčili pacienty podle daných potřeb.

Mluvčí BMJ uvedl, že řada lékařů se současným systémem nesouhlasí, protože daná měřítka pokřivují priority nemocnic.

Rušit se hvězdičky nebudou, jen se změní kritéria

Britský ministr zdravotnictví John Reid má s odborníky projednat, jakým způsobem tento způsob akreditací změnit. Nechce model udělování hvězdiček zrušit; hodlá ale prosadit některé změny. „Systém hodnocení pomocí hvězdiček britskému zdravotnictví prospěl. Tyto jednoduché a přehledné symboly, které používají také hotely, budou užívány i nadále.“

Má se za to, že Ried chce změnit některá dosavadní měřítka kvality. Zatímco dnes jsou nemocnice hodnoceny na základě 62 klíčových kritérií (čekací doby, čistota nemocničních pokojů, finanční hospodaření nemocnic, atd.), v budoucnu by jich mělo být méně.

Systém udělování hvězdiček funguje v Británii už tři roky, hodnocení probíhají jednou ročně. Nejhorší nemocnice nedostanou žádnou hvězdičku, nejlepší tři.

ZDROJ:

NHS star ratings set for reform


^DÁLE ČTĚTE:|
|
Akreditace: cíl i pro malé nemocnice\\
Doba obvyklá? Součková tají, co to znamená
Z webů nemocnic se pacient nedozví, jaké má šance na vyléčení\\ |


(ivb), www.Zdravi.Euro.cz, 9.2. 2004

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?