Hodonín odmítá zrušení porodnice

11. 7. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Radnice v Hodoníně je připravena bojovat za zachování porodnického oddělení ve městě. Kraj nevylučuje jeho zrušení, město s touto variantou nesouhlasí. Zástupcům kraje vadí, že na relativně malém území jsou hned tři porodnice...


Jsou v Břeclavi, Hodoníně a v Kyjově. Takový počet porodnic v regionu považují za nešťastný.

„Kdyby se to plánovalo teď, tak by na šedesáti kilometrech tři porodnice určitě nevznikly,“ komentuje situaci vedoucí odboru zdravotnictví a sociálních věcí Krajského úřadu v Brně Josef Drbal. Porodnické oddělení v hodonínské nemocnici nabízí kapacitu dvanácti lůžek.

Rodičky jsou většinou na jednom pokoji hned tři. Podle ředitele nemocnice právě počet maminek v místnosti je možným důvodem, proč se mnohé nastávající maminky zajímají o porod v Břeclavi, Kyjově, či dokonce až v Brně.

Vedení města se ale porodnice nechce vzdát. I za cenu, že by z městské pokladny půjčili nemocnici peníze na rekonstrukci a modernizaci nemocnice.

„Je v zájmu města, aby tady byly zachovány všechny důležité zdravotnické obory. A k nim porodnice patří,“ tvrdí starosta Jiří Koliba (KDU-ČSL).

Na jejím zachování trvá i v situaci, kdy se v Kyjově rodí dvojnásobek dětí než v Hodoníně a stejný poměr nabízí i srovnání s břeclavskou porodnicí. Krajský úřad pracuje na nové koncepci zdravotnických zařízení na území své působnosti.

Hodlá přehodnotit počty lůžek akutní péče. Na redukci trvá i ministerstvo zdravotnictví a šéfka resortu Marie Součková zásadním snížením lůžkové kapacity podmiňuje i jednání o odpuštění poloviny dluhů nejzadluženějších nemocnic.

Milan Vojtek, Právo, 11.07.2003

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?