Holcát chce připravit novou vyhlášku a zvýšit státní odvody

12. 7. 2013 8:31
přidejte názor
Autor: Redakce
Především finanční situaci zdravotnictví chce řešit nový šéf resortu Martin Holcát, kterého ve čtvrtek do úřadu jako dalšího z úřednických ministrů uvedl premiér Jiří Rusnok. Funkci převzal po Leoši Hegerovi (TOP 09), který resort vedl rekordní tři roky.


Holcát novinářům řekl, že stěžejní je příprava úhradové vyhlášky, odkup pohledávek zdravotních pojišťoven a zvýšení odvodů, které platí stát za děti či nezaměstnané. Rusnok tyto záměry podpořil. Nadstandardy podle obou politiků nejsou politickou prioritou.

„Rozhodně si osvojíme návrh pana ministra Hegera na alespoň drobnou kompenzaci toho, co z resortu odešlo při zvýšení DPH, formou navýšení plateb za státní pojištěnce. Budeme potřebovat součinnost Parlamentu, ale věřím, že je státotvorný a myslí na své voliče,“ řekl premiér. Žádné velké legislativní změny neplánuje, není na ně podle něj prostor.

Holcát podotkl, že i když současná vláda má omezený mandát, bude se snažit o maximum možného. Zejména chce klást důraz na kvalitu, dostupnost a kontinuitu lékařské péče. Hodlá plynule pokračovat v práci na zákonech, které připravil jeho předchůdce, jemuž poděkoval za spolupráci.

Nový ministr dnes prokázal na rozdíl od jiných členů kabinetu, že už při svém nástupu zná rozpočet resortu. Ministerstvo hospodaří ročně s 5,9 miliardy korun, resort téměř s 300 miliardami, řekl. V tomto měřítku nejsou podle něj nadstandardy klíčové, loni za ně pacienti dali 46 milionů korun.

„Nadstandardy nejsou vůbec žádná politická naléhavost, my musíme řešit to, aby přibližně 300 miliard teklo plynule a nemocní dostali péči, kterou potřebují,“ řekl Rusnok a uvedl jako příklad, že nejprve se musí noha zasádrovat, pak teprve je možno se bavit, zda se dá lepší sádra.

Holcát doplnil, že na základě verdiktu Ústavního soudu se bude zabývat poplatky v nemocnici. Zváží jejich snížení z nynější stokoruny za den, zavedení ročního limitu a zrušení poplatků pro děti do 18 let.
Heger uvedl, že podle toho, jak „mírově“ se děje předání úřadu, poběží také celé zdravotnictví přes veškeré politické otřesy rovnoměrně dál a pacienti se rozhodně nemají čeho obávat.

Rusnok poděkoval Hegerovi za práci, kterou odvedl v ekonomicky nelehkých časech. Díky tomu se podle Rusnoka podařilo resort udržet v křehké rovnováze. Bývalý ministr při tom podle premiéra prokázal úžasný talent úspěšně manévrovat a zvládat nástrahy.

Heger využil předání funkce i ke kritice nejednotnosti pravicových politiků a ujistil, že TOP 09 zůstane jednotná.

Holcátovi zanechává Heger rozpracované zákony o univerzitních nemocnicích, normu zakazující kouření v restauracích či zákony, které mění pravomoci a odpovědnost zdravotních pojišťoven a umožní i to, aby pacienti, kteří se řídí doporučením lékaře, dostali od své pojišťovny ročně tisícikorunový bonus.

Nový ministr už dřív ČTK řekl, že personální zemětřesení na úřadu nechystá. Náměstkům a mluvčí nabídl, aby zůstali. Ředitel jeho kabinetu Jan Růžička dnes ČTK potvrdil, že náměstci kromě prvního náměstka Marka Ženíška (TOP 09) zůstávají. On zatím také slíbil novému ministru v prvních měsících pomoc, pak se rozhodne, co dál.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?