Holding Jihočeské nemocnice polykal peníze

11. 6. 2009 9:35
přidejte názor
Autor: Redakce
Dosavadní praktiky v holdingu Jihočeské nemocnice chtějí změnit radní Jihočeského kraje. Ten měl zastřešovat sedm jihočeských nemocnic a zajišťovat pro ně servisní služby. Ve skutečnosti holding polykal krajské peníze včetně čtyř miliónů z loňského roku. Sedmdesát procent šlo na platy pěti zaměstnanců...


Radní už vyměnili předsedu představenstva.

„Společnost Jihočeské nemocnice, a. s., se nyní potýká se závažnými ekonomickými problémy. Předseda představenstva Zdeněk Hejduk nenaplňoval naše představy, a proto byl odvolaný, a to ve shodě s koaličními partnery. Nahradil ho Michal Čarvaš, který je ekonomicky zdatný a má zkušenosti se zdravotnictvím,“ řekl na středeční tiskové konferenci hejtman Jihočeského kraje Jiří Zimola (ČSSD).

Jeho náměstkyně Ivana Stráská (ČSSD) upozornila, že společnost nikdy nevykonávala službu holdingové matky a neuměla nakládat s penězi. „Nevím, kdo by živil organizaci, v níž sedmdesát procent veškerých nákladů jde na mzdy. V loňském roce dostali podle smlouvy čtyři milióny od Jihočeského kraje. Toto plnění jsme vyhodnotili jako neuspokojivé. Když se podíváme na výsledek hospodaření, tak bez striktních opatření, které jsme nastolili, by v květnu neměli na výplaty,“ prohlásila náměstkyně.

Sociální demokraté ve vedení kraje uvažovali o zrušení holdingu. Nyní se přiklánějí k variantě, že může být po rekonstrukci užitečný. „To, že se nepodařilo naplnit původní myšlenku, bylo zjevné hned po krajských volbách. Nesouhlasili jsme s tím, aby se z holdingu stala jedna velká fabrika, do níž by byly vložené akcie všech nemocnic. Hledáme, ale v rámci koalice smysluplnost této společnosti. Tou by měly být společné nákupy pro nemocnice, nebo výběrová řízení. Nechceme ji ukvapeně rušit, protože se domníváme, že může být určitým způsobem užitečná,“ doplnil hejtman. Holding Jihočeské nemocnice začal fungovat 1. ledna 2006.

Sedm jihočeských nemocnic, které jsou akciovými společnostmi ve stoprocentním vlastnictví kraje, zakončilo loňské hospodaření opět se ziskem. Pohyboval se od 648 000 korun do 32 miliónů korun.

Nemocnice tyto peníze převedou do rezervního a sociálního fondu. Kraj si ze zisku nebude vyplácet žádnou dividendu. Výsledek hospodaření projednala krajská rada.

V černých číslech byly nemocnice i předloni, tedy v prvním roce jejich existence coby akciových společností vlastněných krajem. Jejich zisk byl od 472 000 korun do 23 miliónů korun.

Pavel Orholz, Právo

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?