Holding navrhuje v červnu zrušit chirurgické oddělení v Broumově

3. 6. 2010 8:25
přidejte názor
Autor: Redakce
Zdravotnický holding Královéhradeckého kraje, který spravuje krajské nemocnice, navrhuje, aby k 30. červnu zaniklo chirurgické oddělení broumovské nemocnice. Plán ale počítá se zhruba dvacetimilionovou investicí do rekonstrukce budov, ve kterých by měl být zachován chirurgický sál a ve kterých vzniknou další lůžka pro pacienty.


ČTK o tom informoval mluvčí hejtmanství Imrich Dioszegi.

O návrhu vedení holdingu budou ve středu 9. června jednat radní kraje, 16. června pak zastupitelé. „Krajským radním a zastupitelům předložíme soubor změn, který bude zahrnovat proměnu struktury nemocnice, personální otázky, investice a celkové zajištění služeb, které zdravotnické zařízení poskytuje a bude poskytovat,“ uvedl ředitel krajského zdravotnického holdingu Martin Scháněl.

V broumovské nemocnici by podle plánu měl být zachována chirurgická ambulance a zákrokový sál, který by využívali soukromí lékaři. Během letošního roku by také měla začít rekonstrukce nemocničních budov.

„Do konce srpna by měl vzniknout vstupní trakt spojující oddělení následné péče za zhruba 400.000 korun. Do prostor stávající lůžkové chirurgie se po drobných úpravách a malování přemístí v létě lůžka následné péče,“ uvedl mluvčí. Rekonstrukce se nevyhne podle plánů ani internímu oddělení v prvním patře, kde začnou po stavebních úpravách sloužit další lůžka následné péče a geriatrie.

Chirurgický sál broumovské nemocnice je od března kvůli nevyhovujícím podmínkám uzavřený. Problémy má také chirurgický sál nemocnice v Opočně na Rychnovsku. Původní záměr vedení náchodské nemocnice, pod kterou spadají nemocnice v Opočně i v Broumově, byl aby k 30. červnu ukončila svou činnost chirurgická oddělení v obou nemocnicích.

Podle záměru na uzavření chirurgických oddělení by kraj ročně uspořil 24 milionů korun a plánované operace by se přesunuly do nemocnic v Náchodě a Rychnově nad Kněžnou. Královéhradecký kraj však záměr dosud neschválil, zachování chirurgie v Opočně a Broumově požadují také tisíce lidí podepsaných pod peticemi.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?