Home Page NCO NZO

9. 4. 2009 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Organizace, instituce, firma a dnes i soukromé osoby, všichni, kdo chtějí komunikovat, nabízet práci, různě prezentovat služby on-line, využívají v maximální míře informačních technologií a internetu. K tomu mají zřízeno, obecně řečeno, svoje doménové jméno jako v případě Centra nconzo.cz. To potom slouží k tvorbě tzv. Home Page = základní, někdy také říkáme titulní či domovské stránky pro obsáhlejší prezentaci informací v internetu pro službu www.


Tato základní stránka obsahuje někdy více, někdy méně odkazů na další strukturu informací o dané instituci, organizaci, jejích službách, servisu apod. Domovská stránka Národního centra ošetřovatelství a nelékařských zdravotnických oborů v Brně (dále jen Centrum) www.nconzo.cz, napíšeme-li uvedenou adresu do vyhledávacího řádku prohlížeče, někdo používá výraz vyhledávače (Explorer, Mozilla aj.), a potvrdíme entrem, dostáváme se na domovskou stránku Centra (Home). Druhou možností je vyhledávat pomocí českých vyhledávacích serverů, např. Atlas nebo Seznam. V tomto případě vyhledáváme pod heslem NCO NZO nebo Národní centrum apod. Pak se nám zobrazí nejprve odkaz na www.nconzo.cz Centra a kliknutím na něj se dostaneme na hledanou stránku (obr. 1).

Hlavní lišta odkazů

Na ní jsou umístěny stěžejní odkazy (např. vzdělávání, registr aj.), pod nimiž jsou skryty tematicky členěné celky, týkající se vždy základních činností nebo služeb, které Centrum nabízí. Nyní si stručně popíšeme jednotlivé odkazy. O nich se podrobněji dočtete v pokračování našeho malého průvodce webovými stránkami Centra v dalších číslech časopisu Sestra.

(Pozn.: Home = tento termín si dobře zapamatujte, protože ztratíte-li se při vyhledávání informace na jakékoli veřejně přístupné stránce, při kliknutí na home – někdy bývá znázorněno domečkem – vás vrátí každý prohlížeč/vyhledávač vždy na začátek vaší vyhledávací strategie, aniž byste informace nějak poškodili či smazali, a začínáte hledat od počátku.)

Home page (domovská stránka) Centra bude pravidelně přinášet Aktuality, důležité informace o nabízených a právě probíhajících vzdělávacích akcích za období posledních 3 měsíců. Pozornost prosím věnujte vždy informacím o změnách termínů a důležitým upozorněním, kde najdete sdělení o volných místech v kurzech, vyhlášení mimořádných akcí, rozšíření počtu míst apod. Zde budou umístěny i další důležitá upozornění a výzvy týkající se aktuálního či krátkého časového horizontu, které vám odborní pracovníci Centra chtějí přednostně sdělit (obr. 2).

Další odkazy

Na levé a pravé straně home page jsou v nabídce další informace a odkazy. Ty mají trvalejší charakter a slouží k další orientaci a získávání základních údajů o Centru. Vlevo v nabídce je jako první grantech a výzkumu, zpracovávaných odbornými pracovníky Centra (obr. 3).

Menu umístěné napravo hlavní stránky umožňuje vstupy a komunikaci on-line. První i druhá ikona knihy nabízí výběr konkrétní vzdělávací akce, konference a dalších vzdělávacích aktivit, které jsou součástí plánované Nabídky vzdělávání na příslušný kalendářní rok (dříve Tematický plán). Jednotlivé ikony knihy jsou odlišeny podkladovou barvou (modrá, zelená). Kliknutím na modrou knihu získáte on-line přístup do nabídky.

Tady si můžete intuitivně podle hesla nebo konkrétně podle názvu akce nebo názvu pořádající katedry vyhledat potřebnou informaci. Pod zelenou ikonou s knihou je umožněno stažení a vytištění celé roční nabídky vzdělávacích akcí. K tomu potřebujete mít nainstalován na svém PC Adobe Reader, díky kterému lze celý pdf dokument „načíst“. Jeho vytištění pak provedete jako u každého jiného textu Soubor, zadáním příkazu tisk. Odkazem vzdělávání se budeme zabývat podrobněji příště a jeho součástí bude i ukázka vyhledávání v nabídce on-line.

Další ikona vozíku navádí návštěvníky stránek do prodejny skript, kde můžete on-line vyhledat a nakoupit potřebné studijní texty. Také k této službě se dostaneme v dalším podrobnějším článku o službách. Komunikovat s Centrem e-mailovou poštou můžete kliknutím na modrou ikonu s obálkou. Všechny formuláře, žádosti a přihlášky naleznete pod ikonou Dokumenty ke stažení. Jsou distribuovány ve formátu pdf. Pro jejich tisk a zpracování budete potřebovat opět aplikaci Adobe Reader. Další dokument, který je k dispozici on-line, je Dohoda na rezidenční místo. mapka s možností vyhledání cesty do Centra, ať přijedete hromadnou nebo osobní dopravou.

Pro handicapované klienty a rodiče s kočárky je uvedena vyznačená přístupová trasa včetně textového doprovodu, co dělat. Pro informace o registraci nelékařských zdravotnických pracovníků, o kreditním systému, uznávání kvalifikací a specializačním vzdělávání jsou zde vystaveny aktuální informační brožury ke stažení ve formátu pdf. Tyto brožury si tedy můžete v pohodlí domova stáhnout a vytisknout. Vlevo dole v posledním odkazu s logem EU budete informováni o projektových záměrech, Hlavní stránku jsme dále využili k nabídce informací o možnostech pronájmů, které Centrum aktuálně nabízí soukromníkům, firmám, školám, vystavovatelům na BVV apod.

K odpočinutí zraku a povznesení ducha připravíme návštěvníkům stránek každý měsíc citát, rčení či motto známých nebo anonymních autorů, kterými se můžete i nemusíte řídit.


Mgr. Alena Drdulová, Vedoucí VZI, marketing, NCO NZO, Brno (alena@knihovna.nconzo.cz)

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?