Homolka koupila z peněz EU přístroje pro své kardiocentrum

3. 2. 2012 8:10
přidejte názor
Autor: Redakce
Nemocnice Na Homolce koupila z evropských peněz přístroje pro své kardiocentrum. První pacient byl na nich vyšetřen loni v prosinci. Centrum na Homolce je třetí největší v Česku a jako první a dosud jediné využívá pro operace srdce robota.


Novinářům to řekl primář kardiologického oddělení docent Petr Neužil.

Dvě nové angiolinky jsou vybaveny nejmodernější technologií, která poskytuje velmi přesné zobrazení srdečních a dalších velkých tepen. „To napomáhá k přesnější diagnóze chorob koronárních tepen a srdce i ke zvýšení kvality a bezpečnosti prováděných zákroků,“ uvedl Neužil.

Na Homolce projde tímto vyšetřením ročně kolem 3000 pacientů, z nich zhruba třetina následně podstoupí léčbu takzvanou koronární angioplastikou. Při ní se zúžená céva rozšíří a znovu zprůchodní.
Nová technologie nabízí podle vedoucího lékaře katetrizační laboratoře kardiologického oddělení docenta Martina Matese zásadní výhody v tom, že je možné lépe určit, zda zákrok na tepnách přinese pacientovi prospěch.

Pokud vyšetřením zjistí, že zákrok není potřebný, neprovedou ho, nejsou tak zbytečně vynaloženy prostředky zdravotního pojištění. „Je známa situace hraničních nálezů, kdy v minulosti se spíše intervence prováděly, protože nebyla úplná jistota, zda se udělat mají. Nové metody nám umožní lépe předpovědět, jestli je udělat máme nebo ne,“ shrnul Mates.

Nemocnice dala za přístroje včetně síťového serveru pro digitalizaci, archivaci a dokumentování v reálném čase celkem 52,3 milionu korun, z toho z evropských fondů 31,3 milionu.

Neužil doplnil, že nejnovějším trendem je provádění srdeční katetrizace ambulantně. Homolka proto nově vybudovala stacionář, ve kterém budou pacienti po provedeném zprůchodnění cév sledováni
Nemoci srdce a cév ročně usmrtí téměř 54.000 Češek a Čechů, je to přes polovinu všech úmrtí.

Některou z forem ischemické choroby srdeční ročně onemocní zhruba 830.000 lidí, z nich 87.000 prodělá akutní infarkt srdečního svalu, tedy jednu z akutních forem ischemické choroby srdeční.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?