Homolka léčí poruchy srdečního rytmu novým typem defibrilátoru

28. 5. 2010 8:09
přidejte názor
Autor: Redakce
Kardiologové Nemocnice Na Homolce ověřují novinku v léčbě zrychleného srdečního rytmu pomocí zcela nového typu přístroje, který se zavádí pacientovi přímo do horní duté žíly. Jeho výhodou je větší účinnost a to, že je v žíle zcela skrytý. Běžně užívané defibrilátory se nemocným voperují pod klíční kost a jsou pod kůží vidět. ČTK to řekl primář kardiologie docent Petr Neužil.


„Přístroj je vhodný pro lidi menšího vzrůstu nebo menší hmotnosti. Klasický defibrilátor ICD je může svou vahou a velikostí zatěžovat. Kosmetický efekt ocení zejména mladší pacientky,“ uvedl primář. Ocenil, že přístroj je účinnější díky tomu, že je umístěn blíže srdci.

Defibrilátor - kardioverter vrací srdci správný rytmus elektrickým výbojem. Systém se skládá z elektrody v srdci, k níž je defibrilátor připojen. Klasický defibrilátor má podobu placičky. Nový typ přístroje PICD je ohebný váleček o hmotnosti zhruba 60 gramů. Zavádí se hadičkou vpichem z třísla do horní duté žíly. Je programovatelný na dálku a má životnost až šest let.

Homolka ověřila přístroj americké výroby zatím u šesti pacientů a bude v tom pokračovat. Lékaři zároveň testují, jakým způsobem přístroj po skončení životnosti odstranit z těla pacienta co nejšetrněji. Se zaváděním nového systému do běžné praxe počítají v druhém pololetí.
Poruchy srdečního rytmu patří k nejčastějším srdečním onemocněním. Rytmus může být zpomalený či zrychlený. Příčinou je nesprávné vedení elektrických vzruchů v srdci. Pro zdravé lidi až na výjimky nepředstavují poruchy rytmu bezprostřední ohrožení na životě. U nemocných po infarktu mohou být životu nebezpečné.

Arytmii, ať zjevnou nebo skrytou, má přibližně každý desátý člověk. Ne každý ovšem potřebuje kardiostimulátor nebo jinou odbornou léčbu. Počet lidí postižených srdečních arytmií stoupá. Přispívá k tomu nezdravý životní styl a paradoxně i zlepšování lékařské péče - lékaři zachrání nemocné, kteří by dříve neměli šanci přežít.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?