Homolka léčí rozedmu plic unikátní metodou

2. 10. 2009 8:33
přidejte názor
Autor: Redakce
V pražské Nemocnici Na Homolce léčí rozedmu plic zavedením umělé chlopně. Ve čtvrtek ji voperovali již čtvrtému pacientovi. Unikátní zákrok provádí Homolka jako jediná nejen v Česku, ale i ve střední a východní Evropě, řekl ČTK vedoucí tamního centra plicní endoskopie Jiří Votruba.


Jednosměrná chlopeň brání přístupu nadbytečného vzduchu do plíce a zároveň dovolí odchod nežádoucího vzduchu a hlenu z plíce ven. Rozedma postihuje zejména kuřáky.

„Po zákroku se pacientovi bude nesrovnatelně lépe dýchat než dosud,“ ocenil. Oproti klasické operaci, při níž se nemocnému otevře hrudník a odstraní část postižených plic, je tato metoda podle Votruby mnohem šetrnější a méně riziková. „Výhodou je také to, že když chlopeň nefunguje správně, dá se bez problému vyjmout,“ poznamenal.

Průsvitná chlopeň o velikosti jednoho centimetru se zavádí do průdušky v místním znecitlivění, zákrok trvá zhruba hodinu. Dá se dělat ambulantně. Plný efekt léčby nastupuje za tři až čtyři měsíce.

„Výsledky jsou zatím velmi dobré. Tři pacienti ve věku od 55 do 75 let, kteří zákrok podstoupili už dříve, jsou na tom dnes s dýcháním nesrovnatelně lépe,“ ocenil lékař. Umělá chlopeň není vhodná pro každého pacienta s rozedmou. Musí splnit přísná kritéria, rozhoduje specializovaný lékař. „Například jedním z kritérií je skutečnost, že rozedma postihuje převážně horní lalok plíce nemocného,“ upřesnil.

Nemocnice chystá pilotní studii nové metody, odstartuje ji počátkem příštího roku a zařadí do ní 30 až 40 pacientů. Na studii se budou podílet zdravotní pojišťovny. Lékaři tak chtějí dosáhnout toho, aby pacientům, kterým zákrok může pomoci, ho pojišťovny hradily. Zatím ho neplatí, nic ale neplatí ani pacienti - náklady nese nemocnice a její sponzoři.

Rozedma plic je choroba především kuřáků. Plicní sklípky, v nichž se vyměňuje kyslík a oxid uhličitý, jsou zplodinami cigaret rozleptané a splývají v jakési puchýře, které jsou pro výměnu plynů nefunkční. Puchýře navíc zužují průdušky a zachycují vzduch. Plíce pak kvůli nadbytečnému vzduchu zvětšují objem a svým tlakem znemožňují správnou funkci bránice. Pacient se zadýchává, zpočátku nemoci jen při námaze, v pokročilejším stadiu má potíže s dechem i v klidu.

„Nejúčinnější prevencí rozedmy plic je nezačít kouřit. Pokud nemocní již dlouhá léta kouří, měli by s kouřením ihned přestat,“ doporučil Votruba. Když se člověk s rozedmou v počátečních stadiích dokáže zbavit kuřáckého návyku, zmírní se podle lékaře průběh choroby a sníží riziko komplikací.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?