Homolka opět nejbezpečnější nemocnicí

30. 1. 2013 7:35
přidejte názor
Autor: Redakce
Vítězem pátého ročníku celostátní soutěže Bezpečná nemocnice se stala pražská Nemocnice Na Homolce. ČTK to oznámila její mluvčí Jitka Kalousková. Soutěž každoročně vyhlašuje hejtman Kraje Vysočina. Porota posuzovala 16 projektů. Homolka získala prvenství s projektem Systém evidence a dokumentace práce klinického farmaceuta - základní nástroj bezpečnosti farmakoterapie.


Vedoucí oddělení řízení kvality Barbora Vaculíková uvedla, že kliničtí farmaceuti jsou v této nemocnici spolupracovníky ošetřujících lékařů a sester. Jejich úkolem je sledovat a upozorňovat na problémy související s podáváním léků z pohledu farmaceuta. Hodnotí vzájemné působení léků, jejich nežádoucí účinky, vhodnost podané dávky i lékové formy.

„Propracovaný systém evidence a dokumentace naší práce přispívá k větší bezpečnosti léčby pacientů,“ uvedla vedoucí oddělení klinické farmacie Milada Halačová.

Na soutěž už tradičně navazuje celostátní konference Dny bezpečí, kterou také pořádá Kraj Vysočina. Obě akce mají upozornit na možná rizika při poskytování zdravotních služeb pro pacienty i personál.

Druhý nejvýše hodnocený projekt měl pražský Institut klinické a experimentální medicíny, kde elektronicky zajišťují bezpečnost pacienta. Porota ocenila rovněž projekty Nemocnice Jihlava a Nemocnice Pelhřimov.

Soutěž vznikla v roce 2008 poté, co veřejností otřásly vraždy pacientů v havlíčkobrodské nemocnici. Od té doby se podle hlavní organizátorky soutěže Soni Měrtlové v českých nemocnicích zásadním způsobem zlepšilo vedení a kontroly zdravotnické dokumentace, identifikace pacientů a evidence léků i jejich zabezpečení.

Heparinový vrah Petr Zelenka jako pracovník anesteziologicko-resuscitačního oddělení havlíčkobrodské nemocnice podával pacientům heparin od května do září 2006. Pacientům tím zředil krev a někteří vykrváceli.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?