Homolka opraví ročně na 300 srdečních chlopní

15. 6. 2012 8:10
přidejte názor
Autor: Redakce
Kardiochirurgické oddělení Nemocnice Na Homolce ročně "opraví" na 300 srdečních chlopní. Pro pacienty jsou podle primáře Štěpána Černého vždy výhodnější než chlopně umělé. Opravená vlastní chlopeň funguje jako dřív, zatímco náhrada dává některá omezení.


Je-li oprava provedena včas, než se srdce poškodí, může člověk i vrcholově sportovat a konat fyzicky náročnou profesi, řekl primář novinářům.

Černý před deseti lety oddělení založil a stojí také v čele tamního Kardiocentra. Homolka má na kontě téměř 7300 různých typů srdečních operací a patří k pěti největším kardiochirurgickým centrům v ČR.

K léčbě chlopenních vad primář uvedl, že léky se podávají jen v časném stadiu. Když už léky nepomáhají, přistupují lékaři k operaci. Chlopeň se opraví nebo nahradí kovovým či biologickým implantátem, variantou jsou i chlopně ze srdce zemřelého člověka.

Kovová náhrada má výhodu, že se nikdy neopotřebuje, ale sráží se na ní krev, a pacient proto musí doživotně brát léky na ředění krve. Dává se lidem mladším 60 let. Pokud pacient dostane chlopně z prasečího srdce, nemusí tyto léky brát. Protože ale tkáň není tělu vlastní, brání se ukládáním vápníku. Chlopeň se tím poškodí a musí se po 15 až 20 letech třetině pacientů vyměnit. Dává se lidem nad 70 let, většině vydrží celý život.

Nevýhodou náhrad je, že jsou oproti normální zdravé chlopni náchylnější k infekcím. „Dnešním trendem proto je oprava poškozené chlopně plastickou operací. Pomohli jsme tak již několika vrcholovým sportovcům k návratu do sportovního života a několika hasičům, takže mohou dál vykonávat svoji fyzicky náročnou profesi,“ řekl Černý.

Chlopně jsou v srdci čtyři a fungují jako jednocestné ventily. Srdce díky nim přečerpá za minutu čtyři až pět litrů krve, za den 7000 litrů, za život zhruba 150 milionů litrů. Chlopně v levé části srdce zastávají větší práci, bývají proto častěji postiženy.

Vadu chlopní může způsobit ischemická choroba srdeční, infarkt myokardu, infekce či poranění. Příznakem může být zadýchávání, nižší výkonnost, bolest a poruchy srdečního rytmu.
Opravy chlopní dělá všech 12 kardiocenter v ČR, Homolka jich má na kontě nejvíc a stará se podle primáře o nejsložitější případy z celé ČR.

Budoucnost vidí Černý v robotických operacích chlopní. V USA už se tak podle něj operuje běžně, umožňují jemnější modelaci chlopně. V ČR se zatím rutinně nedělají a ani zdravotní pojišťovny jim „příliš nepřejí“. Homolka má operačního robota od roku 2007 a je zatím jediným pracovištěm v ČR, kde se využívá robot pro srdeční operace.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?