Homolka ověřuje novou léčbu srdečního selhání

16. 4. 2013 7:45
přidejte názor
Autor: Redakce
Kardiologové v Nemocnici Na Homolce ověřují ve studii novou léčbu srdečního selhání. Bez otevření hrudníku operovali čtyřem pacientům dvojcípou srdeční chlopeň a zároveň jim opravili levou srdeční komoru. Zdravotní stav všech operovaných se znatelně zlepšil, sdělil ČTK primář kardiologie profesor Petr Neužil. Homolka podle něj provedla tuto operaci katetrizační technikou první na světě. Metoda je nadějí pro pacienty, u nichž jiné způsoby léčby nepřinesly úspěch.


„Unikátnost nové metody spočívá v tom, že se katetrizačním způsobem odstraní nedomykavost dvojcípé chlopně a zároveň se remodeluje levá srdeční komora, která je abnormálně rozšířená. To zatím žádná jiná dosud používaná technologie neumožňovala,“ řekl profesor.

Podstata zákroku tkví podle něj v tom, že se pomocí katetru umístí do svaloviny vstupní části levé srdeční komory po celém jejím kruhovém obvodu kovové klipy, obvykle 15, a jimi se provleče silonový vodič. Jeho stažením se pak dosáhne změny tvaru komory tak, aby cípy chlopní na sebe co nejtěsněji naléhaly, a tak bránily zpětnému toku krve. Tím se docílí poměrně časně po operaci zvýšení stažlivosti srdečního svalu, nemocný by měl být rychle schopen zvýšení fyzického výkonu. Zákrok se provádí v celkové anestezii a trvá zhruba pět hodin. Pokud se neobjeví komplikace, je pacient v nemocnici pět až sedm dní.

Chronické srdeční selhání je novodobou epidemií, pacientů trvale přibývá. Ve vyspělém světě trápí v průměru 0,4 až dvě procenta lidí, ve věku nad 70 let až deset procent. V Evropě je ročně zjištěno srdeční selhání u půl milionu lidí.

Onemocnění je dlouhodobé, klesá schopnost srdce jako pumpy, což se projeví poruchou funkce dalších orgánů. Pacient trpí dušností, nejprve při námaze, později i v klidu, je unavený a otékají mu nohy. Kvalita jeho života klesá.

Nejčastější příčinou srdečního selhání je ischemická choroba srdeční a stavy po srdečním infarktu, u 50 až 70 procent pacientů. K dalším příčinám se řadí postižení srdeční svaloviny a špatně léčený vysoký tlak. K nárůstu počtu nemocných přispívá stárnutí populace a zvýšený výskyt cukrovky, která vede k postižení srdečních cév.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?