Homolka testuje s USA světovou novinku v léčbě srdečního selhání

22. 5. 2013 8:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Světovou novinku v léčbě srdečního selhání testuje Nemocnice Na Homolce s americkými kardiology. Jde o vytvoření otvoru v srdeční přepážce. Pomůže to lidem, jejichž srdce se nedokáže kvůli chorobné ztrátě pružnosti pořádně roztáhnout a naplnit krví. Primář kardiologického oddělení profesor Petr Neužil novinářům řekl, že zatímco obvykle se nežádoucí otvory v srdci zacelují, oni jej vytvoří.


„V mezinárodní studii jsme operovali jako pátého na světě a druhého v Evropě muže ve věku 55 let. Jeho zdravotní stav se výrazně zlepšil. Před operací nevyšel ani jedno patro, teď vyjde bez problémů tři,“ uvedl.

Chronické srdeční selhání je novodobou epidemií, úmrtnost na ně je vyšší než na rakovinu.

Princip nové metody spočívá v tom, že se zavede skrz cévy pomocí tenké trubičky do srdce jehla a do přepážky síní se propíchne malý otvor. Drátěným košíčkem se vyztuží. Otvor umožní odtok přebytečné krve z levé síně do pravé. Novou technologii vyvinula společnost DC Devices z Tewksbury ve státě Massachusetts.

„Po prvních zkušenostech se ukazuje, že se pravá srdeční síň s tímto menším nadbytkem krve velmi dobře vyrovná, zatímco levé srdeční síni se odtokem krve výrazně uleví,“ shrnul profesor.

Srdeční selhání, tedy stav, kdy srdeční sval přestává fungovat jako pumpa, je dvojí - systolické a diastolické. Při systolickém selhání se srdce nedokáže pořádně stáhnout a vypudit dost krve do oběhu. Při diastolickém selhání, na něž se právě nová metoda zaměřila, se kvůli přílišné tuhosti nedokáže srdce pořádně roztáhnout a naplnit krví. Hlavním příznakem obou typů je dušnost při námaze, později i v klidu.

Při systolickém selhání užívají pacienti léky, mají kardiostimulátor, podstupují transplantaci. Při diastolickém selhání je jedinou možností brát léky na odvodnění a snížení krevního tlaku.

Nejčastější příčinou srdečního selhání jsou stavy po srdečním infarktu, postižení srdeční svaloviny a neléčený či špatně léčený vysoký tlak.

Léčba je v centrech - centrum na Homolce léčí ročně 800 lidí. Provedlo už řadu světově ojedinělých výkonů v mezinárodních studiích, loni lékaři například voperovali speciální stimulátor pro zlepšení činnosti selhávajícího srdce a zavedli kardiostimulátor přímo do srdce.

Zájem USA o spolupráci s Homolkou přikládá ředitel Michal Šetlík tomu, že nemocnice má mezinárodní akreditaci kvality JCI uznávanou v USA. Ještě důležitější podle ředitele je to, že Homolka má lidi, kteří dovedou oslovit americké kolegy, kteří vědí, jak jsou čeští lékaři pro věc zapáleni a jsou také schopni nové věci zapracovat do české medicíny.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?