Homolka voperovala bezdrátový kardiostimulátor muži z USA

12. 11. 2013 8:13
přidejte názor
Autor: Redakce
Pro bezdrátový kardiostimulátor si přiletěl jednasedmdesátiletý pacient do Nemocnice Na Homolce až ze San Franciska z Kalifornie, sdělila mluvčí Homolky Jitka Kalousková. Pacient musel podstoupit tak dalekou cestu, protože tento typ přístroje se implantuje na celém světě jen na Homolce a v kardiocentru AMS v Amsterdamu v Nizozemí.


Vůbec první na světě dostali bezdrátový kardiostimulátor pacienti na Homolce letos v lednu, od té doby ho tu voperovali 28 pacientům.

Bývalého bankovního úředníka Surbera Hanse Ulricha operovali v úterý 5. listopadu primář kardiologického oddělení profesor Petr Neužil a lékař Jan Petrů. Po klidu na lůžku ještě v den operace rehabilitoval a pak se přesunul v doprovodu manželky do hotelu. V pátek mu na Homolce lékaři zkontrolovali stimulační parametry. „Byly vynikající,“ shrnul profesor.

Pacientovi se s kardiostimulátorem ulevilo, dušnost při námaze se zmírnila. Přístroj upravuje elektrickými pulsy chod srdce. Na další kontrolu přiletí muž za tři a šest měsíců. Legislativa zatím v USA neumožňuje, aby si dal zkontrolovat bezdrátový stimulátor v Kalifornii.

Pacient kvůli poruše srdečního rytmu podstoupil v USA více typů léčby, obtíže nezmizely. Nabídku kardiostimulátoru uvítal. „Věděl jsem, že potřebuji přístroj, který mi pomůže zlepšit srdeční činnost, ale nechtěl jsem se spokojit s běžným kardiostimulátorem. Na internetu jsem se dověděl o možnosti implantace bezdrátového přístroje. Zjistil jsem si více a pak se obrátil na profesora Neužila z Homolky,“ řekl pacient.

Kardiologové na Homolce ho vyšetřili a ověřili, zda je pro něj tento typ přístroje vhodný. Operován byl v rámci klinické studie. Přístroj má certifikaci pro EU. Homolka nyní pořádá školení operatérů z EU, aby bylo možno zavést přístroj do praxe co nejrychleji.

Bezdrátový kardiostimulátor obsahuje elektrody i stimulátor v jednom, a proto odpadá propojení vodiči jako u běžných kardiostimulátorů. Významně tak klesají nejčastější rizika léčby, zejména zanesení infekce skrze vodiče a mechanické poruchy elektrod. Pro pacienta je přístroj pohodlnější a i kosmeticky výhodnější.

1)
“Pojišťovně se však podařilo poprvé v její historii počet pojištěnců udržet. Velký počet pojištěnců byl získán zejména akvizicemi spojenými s projektem elektronických zdravotních knížek a projevil se zde i nový klientsky orientovaný přístup Pojišťovny. Nárůst počtu pojištěnců ve srovnání se Zdravotně pojistným plánem 2010 byl rozhodující pro překročení tvorby Základního fondu zdravotního pojištění i v okamžiku, kdy i za této situace poklesla oproti roku 2009 částka předpisu pojistného z v.z.p. o 1,3% a v porovnání s rokem 2008 dokonce o 1,8%.”
Zdroj: Výroční zpráva VZP ČR 2010 (kapitola 5.1 Základní fond zdravotního pojištění, strana 28).

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?