Homolka zavedla do léčby ucpaných žlučových cest novinku

10. 4. 2013 7:37
přidejte názor
Autor: Redakce
Nemocnice Na Homolce zavedla do léčby pacientů s ucpanými žlučovými cestami novinku, která výrazně zlepší kvalitu jejich života. Lékaři jim v břišní dutině propojí vyústění žlučovodu s žaludkem. Žluč do něj stéká a slouží k trávení. Pacient už nemá na břiše sáček, do něhož by se žluč vyváděla přes břišní stěnu z těla ven. Novinku představil vedoucí lékař gastroenterologického centra Karel Mareš.


Homolka zavedla do léčby ucpaných žlučových cest novinku
Praha 9. dubna (ČTK) - Nemocnice Na Homolce zavedla do léčby pacientů s ucpanými žlučovými cestami novinku, která výrazně zlepší kvalitu jejich života. Lékaři jim v břišní dutině propojí vyústění žlučovodu s žaludkem. Žluč do něj stéká a slouží k trávení. Pacient už nemá na břiše sáček, do něhož by se žluč vyváděla přes břišní stěnu z těla ven. Novinku dnes představil vedoucí lékař gastroenterologického centra Karel Mareš.
„Dvě desítky pacientů po této léčbě už nemají stomický sáček, který by se mohl při neopatrném pohybu vylít a mohl by být i zdrojem infekce. Kvalita jejich života zásadně stoupla,“ řekl Mareš novinářům.
Žlučovody, kterými u zdravého člověka protéká žluč z jater do dvanáctníku, mohou být při onemocnění zúženy, mohou je zablokovat žlučové kameny nebo prorůstající nádor. Žluč pak neodtéká a pacient má žlutě zabarvenou kůži i sliznice a často trpí bolestmi.

Většinou se problém podle Mareše vyřeší tím, že lékař prohlédne vyšetřovanou oblast pomocí rentgenu, jako pracovní nástroj mu slouží endoskop. Žlučovod naplní kontrastní látkou a na obrazovce vidí přesný průběh žlučových cest, včetně překážek. Ucpané žlučové cesty může pomocí nástrojů vložených do endoskopu vyčistit a zprůchodnit.

Když není možné žlučovod naplnit a vyčistit kvůli nádoru, musí být odvedena jinam. Doposud se to řešilo napíchnutím žlučovodů jehličkou zvenku přes kůži a pak se stejnou cestou vyvedla trubička ven. Odtékala jí žluč do stomického sáčku, který měl pacient trvale připevněn na těle.

Vylepšenou verzi místo sáčku zavedla po Homolce také nemocnice v Jablonci nad Nisou a začínají s ní i některé další gastroenterologie v ČR.

Žlučovody tedy propojí trubičkou nikoli přes kůži, ale dovnitř do žaludku. Nemocný nemá stomický sáček, drén necítí a nemusí se o něj na rozdíl od sáčku starat. „Může klidně v noci spát bez obav, že by se mu žluč při nějakém nekontrolovaném pohybu vylila do postele, může se bez omezení pohybovat. Zákrok mu umožní žít kvalitnější život,“ ocenil Mareš.

Metoda se podle něj dá použít i při onemocnění slinivky, kdy není možné kvůli nádoru nebo kameni udělat vývod. Slinivka se uvnitř břišní dutiny tedy propojí se žaludkem nebo dvanáctníkem.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?