Homolka získala certifikát komory Nemocnice 21. století

20. 4. 2011 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Nemocnice Na Homolce získala certifikát České lékařské komory (ČLK) Nemocnice 21. století. Znamená to, že má dostatek kvalifikovaného personálu. Doklad o tom předal v pátek řediteli Vladimíru Dbalému šéf komory Milan Kubek.


ČTK to sdělila mluvčí nemocnice Jitka Kalousková. Homolka je po Frýdku-Místku a Písku třetí nemocnicí v ČR, která ocenění získala. V ČR je 190 nemocnic.

„Naše nemocnice se již řadu let snaží zajišťovat pacientům kvalitní a bezpečnou péči. Její podmínkou je v první řadě kvalifikovaný zdravotnický personál, teprve potom přichází ke slovu moderní technika,“ řekl ředitel. Připomněl, že nemocnice umožňuje zaměstnancům účast na vzdělávacích a odborných akcích v tuzemsku i cizině, některé pořádá i sama.

Certifikát uděluje ČLK od roku 2009. Na žádost dané nemocnice provede komora audit a poté rozhodne, zda ocenění udělí. Certifikát platí dva roky. Cílem je podle prezidenta ČLK Milana Kubka propagovat zdravotnická zařízení, která splňují náročné požadavky na poskytování zdravotní péče na úrovni medicíny 21. století.

Komora přistoupila k udělování certifikátu před dvěma lety proto. Podle Kubka proto, že v dané chvíli nemohla občanům garantovat, že jsou ve všech zdravotnicích zařízeních léčeni dostatečným počtem kvalifikovaných lékařů. V Česku jich je zhruba 46.000, ročně jich stovky zejména z nemocnic odcházejí za prací a lepším platem do ciziny. V době vzniku ocenění zavíraly některé nemocnice na severu Moravy kvůli nedostatku kvalifikovaného personálu některá oddělení.

Komora přihlíží při prošetřování stížností pacientů k tomu, zda nemocnice splňuje personální kritéria. Lékařům doporučuje, aby nepracovali na odděleních, která kritéria nesplňují. Kritéria přitom nejsou závislá na ekonomické situaci zařízení, vycházejí vždy jen z kvality péče.

Kvalitu péče a dostatečné počty kvalifikovaných zdravotníků by měl do budoucna garantovat zákon o zdravotních službách. Prošel už vládou a čeká na projednání ve sněmovně.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?