Hon na antikoncepci

11. 3. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
V boji proti antikoncepci používají odpůrci nejrůznější pseudoargumenty. Hnutí pro život v nadcházející celorepublikové kampani sáhlo dokonce po evidentní lži. Odborníci varují: Nesmyslné odmítání antikoncepce povede ke zvýšení potratů...


V boji proti antikoncepci používají odpůrci nejrůznější pseudoargumenty. Hnutí pro život v nadcházející celorepublikové kampani sáhlo dokonce po evidentní lži. Odborníci varují: Nesmyslné odmítání antikoncepce nakonec povede ke zvýšení potratů - a to i ilegálních - a k většímu ohrožení zdraví žen. A co víc, hraje se tu i o jejich životy.

Praha - Nezisková organizace Hnutí pro život ČR vyhlásila na březen billboardovou a plakátovou kampaň zaměřenou na negativní vlivy hormonální antikoncepce. Aktivisté na nich například tvrdí, že jedním z účinků hormonální léčby je usmrcení počaté lidské bytosti staré již několik dnů. „Je to lež, spíše blbost, antikoncepce přece zabraňuje početí a není potratovou pilulkou,“oponuje sexuolog a gynekolog Radim Uzel .

Co by se stalo, kdybychom odmítli hormonální antikoncepci, nechtějí někteří odborníci ani domýšlet. „Rapidní zvýšení počtu umělých přerušení těhotenství, případně nechtěných těhotenstvích a také zvýšený sociální dopad u rodin, které si už další dítě nemohou dovolit,“vypočítává

pražská gynekoložka Dagmar Makalová. „Hormonální antikoncepce má i léčebné účinky a jejím používáním se snižují krevní ztráty, bolestivost při měsíčkách, zpravidelňuje cyklus, snižuje onemocnění prsu, karcinom vaječníků, děložní sliznice. Byl by to velký problém a také krok zpátky,“připomíná. K rizikům patří také ilegální potraty, nezřídka končící vážným poškozením zdraví ženy, někdy i smrtí.

Na adresu aktivistů dodává Uzel: „Já je znám, to jsou nadšenci, převážně mladí a většinou chlapi. Ale o tom, zda antikoncepci ano nebo ne, by měly rozhodovat především ženy,“doplnil.

Mluvčí Hnutí pro život ČR Zdeňka Rybová nesouhlasí s tím, že jejich organizace omezuje ženy, nebo dokonce chce zvýšit porodnost a nutit lidi, aby měli tolik dětí, kolik je fyzicky možné. „Tvrdíme, že antikoncepce není řešením potratů,“tvrdí Rybová . „Doporučujeme plánování rodičovství symptotermální metodou (platí pravidlo, že pokud kterýkoli ukazatel svědčí pro plodný den, je třeba ho pokládat za plodný; jedním z použitých ukazatelů musí být bazální teplota - pozn red.) , ke které potřebujete pouze teploměr. Její spolehlivost je stejně vysoká jako hormonální. Vyžaduje však důslednost muže i ženy.“

Opět je potřeba připomenout názor odborníků, kteří zdůrazňují, že právo otěhotnět či ne je především právem ženy. Rybová tvrdí, že kampaň je zaměřena také na muže. Měl by se k rodičovství chovat zodpovědně a být zodpovědný v intimním životě. Oba mají pak stejný díl v rozhodnutí zda dítě chtějí, či nikoliv.

Podle Makalové je lékař povinen informovat pacienty o výhodách i nežádoucích účincích léků. Antikoncepce je podle ní jedním z nejzkoumanějších léků na světě. Nehormonální metody antikoncepce jsou podle Makalové míň spolehlivé, nemají léčivé účinky a přinášejí víc možných komplikací.

Uzel míní, že za hnutím stojí katolická církev, která zásadně nesouhlasí s umělými formami regulace početí. „Vyprávět se může ledacos, já se tím naprosto nevzrušuji. Jsem ve věku, kdy jsem takových blbostí v životě už slyšel víc a nikterak mě to nevyvádí z míry. Lidi manifestují za různé věci, třeba za záchranu tuleňů v Severním moři, za kožešinová zvířata, za svobodu laboratorních krys, ať bojují,“uzavřel téma uznávaný sexuolog. Hnutí pro život ČR má v řadách členů a sympatizantů výraznou většinu římskokatolického vyznání. Mluvčí České biskupské konference Daniel Herman připouští, že je to pravděpodobné. „Procentuálně je v České republice římskokatolická církev zastoupená nejvíce, je pravděpodobné, že i v tomto hnutí budou římští katolíci převládat,“zdůvodnil. O tom, jestli svou kampaň proti hormonální antikoncepci sdružení nějak konzultovalo s církví, však mu není nic známo. Otázku, jak se k antikoncepci hormonální a k antikoncepci všeobecně katolíci stavějí, Daniel Herman považuje za složitější. „Dá se říci, že abortivní (abort = potrat, pozn. red.) formy se u katolíků striktně odmítají,“ vysvětlil.

MARTA PAWLICOVÁ, DANA MACHURKOVÁ, Večerník Praha, 10.3.2003

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?