Horák chce mít do konce týdne dodatky smluv o vypovězení IZIP

29. 11. 2011 8:24
přidejte názor
Autor: Redakce
Ředitel Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) Pavel Horák chce do konce tohoto týdne dojednat uzavření dodatků ke smlouvám se společností IZIP. Měly by umožnit k 30. červnu příštího roku s šestiměsíční lhůtou vypovědět smlouvy k projektu elektronických zdravotních knížek. Horák to dnes řekl novinářům. I když VZP vlastní 51 procent akcií IZIP, sama o projektu rozhodovat nemůže. Podle Horáka se jedná o vstupu strategického partnera.


Celkem 46 procent akcií převzala VZP minulý týden, vlastní tak 51 procent cenných papírů. Koupi schválila správní rada pojišťovny. Horák dnes na tiskové konferenci ukázal akcie, ověřené kopie smluv i písemné ujištění společnosti IZIP, že se k akciím vážou autorská práva.

Smlouvy mezi VZP a společností IZIP platí zatím do roku 2015. VZP se předběžně s firmou dohodla na tom, že by vypovězení smluv mohlo být možné s šestiměsíční lhůtou už v pololetí příštího roku. Správní rada pojišťovny Horákovi uložila, aby dodatky uzavřel do 14. prosince. Ten je chce mít o deset dnů dřív.

Projekt elektronických zdravotních knížek IZIP sklízí kritiku z různých stran a z různých důvodů. VZP za něj za deset let dala 1,8 miliardy korun s DPH.

Zbylých 49 procent akcií drží neznámá švýcarská firma eHI eHealth International, na niž své akcie převedli spoluzakladatelé projektu - europoslanci ODS Milan Cabrnoch a Miroslav Ouzký - i další akcionáři. Podle Horáka se jedná nyní s nadnárodní společností Asseco Central Europe.

I když má VZP nadpoloviční většinu cenných papírů, o projektu sama rozhodovat nemůže. Při zásadních krocích bude totiž potřeba dvoutřetinová většina. Podle Horáka se tak bude pojišťovna muset s partnerem dohodnout „na vykonávání vlastnických práv, aby nebyl důvod ke sporům“. Objevily se totiž už zmínky o hrozbě miliardových arbitráží.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?