Horák: Na interně mohou pomoci lékaři ze sesterských nemocnic

4. 8. 2010 8:30
přidejte názor
Autor: Redakce
Krize na sokolovské interně je prozatím zažehnána. Nakolik ale bude přijatý kompromis účinný, se ukáže až časem. „V případě nutnosti počítáme s výpomocí našich sesterských nemocnic,“ reagoval pro Zdraví.Euro.cz ředitel nemocnice Zdeněk Horák.


Po několika týdnech došlo k vyřešení kritické situace na sokolovské interně. Jste s výsledky jednání spokojen?

Jsem zejména spokojen s tím, že naprostá většina lékařů pochopila situaci a chce se podílet na dlouhodobém koncepčním řešení situace na sokolovské interně, kterým je zvýšení kvalifikace lékařů.

Proč vyjednávání trvalo tak dlouho? V čem byl největší problém?

Z mého pohledu vyjednávání netrvalo dlouho a doba jeho řešení odpovídala závažnosti situace.

Lékařům jste přislíbili řádné čerpání dovolené a prostor na přípravu k atestacím. Kdo ale bude za lékaře v této době sloužit?

Prozatím nepočítáme s omezením provozu oddělení, lékařům umožníme čerpání dovolené v rámci provozních možností. V případě nutnosti počítáme s výpomocí našich sesterských nemocnic.

V tiskové zprávě píšete, že s novými lékaři příliš počítat nemůžete. I přesto, nechystáte nějaké speciální nabídky, které by mohly lékaře přilákat?

Jsem přesvědčen, že jsme vyčerpali většinu rozumných motivačních nabídek. Přilákat atestované lékaře za cenu naprostého přeplacení není jistě systémové a nedává jistotu stabilizace lékaře v kolektivu.

Mzdy se lékařům nezvýší, přislíbili jste jim ale více peněz za služby. O kolik korun si tak může jednotlivý lékař polepšit?

Přesnou částku zveřejňovat nebudeme, neboť se jedná o interní dohodu nemocnice s lékaři. Pouze zdůrazňuji, že se jedná o dorovnání jednotného ohodnocení za pohotovostní služby v rámci nemocnic KKN a.s. u neatestovaných lékařů.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?