Horák: Tento stav nebyl pro nikoho výhodný

25. 5. 2010 9:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Největší krize v karlovarské nemocnici je zažehnána. Lékaři se dohodli s vedením na kompromisu. „Já jsem ten poslední, kdo by lékařům nepřál peníze, nicméně musíme vycházet z finančních možností nemocnice,“ reagoval na dotaz Zdraví.Euro.cz ředitel KKN Zdeněk Horák.


Koncem minulého týdne jste se dohodl s lékaři z interního oddělení. Co je základem této dohody?

Dohody bylo na jednáních dosaženo částečnou změnou organizace práce při zachování objemu mzdových prostředků na oddělení. Shodli jsme se na tom, že nedostatek lékařů, jejich ohodnocení a případné odchody do zahraničí jsou aktuální v celé republice a je třeba je řešit v rámci systému zdravotnictví ČR. Na naší regionální úrovni nám tato dohoda, zajišťující chod nemocnice, dává prostor k nalezení koncepčního řešení, které zajistí pacientům kvalitní plnohodnotnou péči a lékařům KKN dobré podmínky pro jejich práci.

Jste spokojen s výsledky vyjednávání? Jak situace vypadá nyní?

Na oddělení už se pracuje normálně, ale nyní ještě zbývá dotáhnout do konce papírovou část, lékaři se zavázali podepsat dohodu o další přesčasové práci. S ohledem na situaci jsem spokojený, protože musím říci, že se jedná o určitý kompromis. Já jsem ten poslední, kdo by lékařům nepřál peníze, nicméně musíme vycházet z finančních možností nemocnice.

Očekával jste, že bude dohody dosaženo v takovém časovém horizontu?

Nepřetržitý provoz není pro nikoho výhodný, pro lékaře určitě ne, ani z hlediska organizace práce, ani co se týče mzdového ohodnocení. Pro primáře oddělení je to zřejmě trošku cesta zpět v té kvalitě léčebné péče, protože tam jde zejména o kontinuitu péče a odborné ambulance. Ten stav nebyl pro nikoho výhodný. Já jsem od začátku říkal, že nepřetržitý provoz je poslední krok, ke kterému jsem byl svým způsobem dotlačen. Já jsem ho chtěl zrušit jakmile to bude možné.

Hovořilo se o tom, že někteří lékaři chystají výpovědi. Je to skutečně tak?

Chystají se odejít dva lékaři, to ale není na základě této situace. Jeden už má ukončené výběrové řízení, druhý se na něj chystá. Není to nic nového a o dalších výpovědích nevím.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?