Horké počasí počty výjezdů pražské záchranky moc nezvyšuje

5. 8. 2015 8:11
přidejte názor
Autor: Redakce
Horké počasí počty výjezdů pražské záchranky moc nezvyšuje, výjimkou jsou však dny s extrémními čtyřicítkami. Zatímco denně záchranáři vyjíždějí v průměru k 350 případům, ve vedrech může počet výjezdů stoupnout o 30 až 40 procent.


ČTK to řekla mluvčí záchranářů Jiřina Ernestová. Podle statistik záchranky se tak stalo letos na počátku června a pak znovu v půli července. Tento týden by mohlo výjezdů opět být víc, protože meteorologové čekají tropické teploty. Zatím pondělí ani úterý počty výjezdů ale nezvýšily.

„Nejvíce ohrožení lidé, kardiaci, chronicky nemocní, senioři či malé děti, totiž z města odjeli nebo jsou doma a vyhýbají se slunci i námaze,“ dodala Ernestová s tím, že nárůst výjezdů záchranek zaznamenávají spíše mimopražské oblasti, kam lidé odjeli na dovolenou a děti na prázdniny.

V horkých dnech vyjíždějí záchranáři hlavně k chronicky nemocným lidem, kardiakům, pacientům s cévní mozkovou příhodou, s dušností, záchvatovitou bolestí za hrudní kostí, k dehydrovaným seniorům, řeší mdloby a kolapsy, ošetřují ale také lidi, kteří mají zdravotní problém po přílišném množství vypitého alkoholu. V horkých dnech eviduje záchranka nárůst pacientů bezprostředně ohrožených na životě.

Ernestová připomněla, že na tropické teploty není středoevropský organismus zvyklý, a tak mohou snadno mít zdravotní potíže nejen chronicky nemocní, ale i zcela zdraví lidé. Dodržování jednoduchých preventivních zásad sníží toto riziko na minimum.

Podle ní je především nutné dodržovat pitný režim, dítě by mělo ve vedru přijmout za den minimálně dva litry tekutin, dospělý 3,5 litru. Pít se má v menších dávkách, průběžně, i když není žízeň. Z nedostatku tekutin může silně bolet hlava. Čistou vodu je dobré doplnit nesycenými minerálkami, aby si tělo doplnilo vypocené minerály. Alkohol je ve vedru nevhodný.

Doporučuje se také omezit pobyt na slunci mezi 11:00 až 15:00, omezit fyzickou námahu, chránit si hlavu pokrývkou, oči brýlemi s UV filtrem a kůži opalovacími krémy s vysokým faktorem a je vhodné mít na sobě oblečení z lehkých vzdušných materiálů. Batolata na slunce nesmějí vůbec.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?