Horko nezvýšilo počet výjezdů záchranné služby ani úmrtí

14. 8. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Tropická vedra nezvýšila počet kolapsů či jiných kritických stavů, k nimž vyjíždí záchranná služba. V Praze měla v minulých horkých dnech dokonce nižší počet výjezdů než obvykle...


PRAHA - Proti normálu nestoupl ani počet úmrtí, informoval včera Marek Uhlíř z pražské záchranné služby.

Na rozdíl od západní Evropy nezaznamenalo ani české ministerstvo zdravotnictví žádné oběti na životech v důsledku horka. „Statistiku nemáme. Podle Ústavu zdravotnických informací a statistiky ale není příčina horkého letního počasí diagnóza,“ řekla ČTK Karla Kubíková z tiskového oddělení ministerstva.

Horko sice přivedlo do nemocnic lidi s dýchacími nebo srdečními problémy, práci záchranné služby ani pohřebních ústavů ale neovlivnilo.

„Máme dostatek kapacit. Dokonce vyjíždíme méně, než je jinak obvyklé. Češi asi počítají s tím, že je v srpnu více horko,“ řekl Uhlíř. Podle něj nelze přesně říci, které případy souvisejí s horkem.

„Pokud je v Paříži o sto mrtvých více, než je obvyklé, je to mimořádná situace, ale dávat ji do souvislosti s vedrem z lékařského hlediska nelze. Je to pouze statistický údaj, který může být - a pravděpodobně je - složen z mnoha různých faktorů,“ soudí Uhlíř.

Například astmatikům se podle něj ve vedru může hůř dýchat. Lidé s dlouhodobými problémy mohou kvůli horku snáze zkolabovat, uvedl. Nejčastější případy, k nimž zdravotníci vyjíždějí a které mohou souviset s horkem, se tak týkají chronických problémů. V posledních dnech přibylo i šoků z bodnutí včelou.

„Denně ošetříme asi dva tři případy, zatímco normálně je to raritní záležitost,“ poznamenal záchranář.

Z normálu se nevymyká ani křivka počtu pohřbů. Pohřební ústav hlavního města Prahy zaznamenal v červenci 770 pohřbů, což je o 40 více než loni ve stejném období.

„Pokud by mělo jít o nárůst, musela by se čísla zvednout o stovky. Například chřipková epidemie může křivku ovlivnit více,“ řekl ředitel pražského Pohřebního ústavu Julius Mlčoch.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?