Hormonální antikoncepce zůstane nadále výsadou žen

15. 9. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Výrobci léků se pokusili vyvinout hormonální antikoncepci pro muže, ale zjistili, že u nich má silně negativní vedlejší zdravotní účinky. Ženy navíc mužské hormonální antikoncepci nevěří, takže farmaceutické firmy nejsou motivovány ji vyrábět...


PRAHA - řekl gynekolog a porodník Pavel Čepický.

„Výsledky výzkumu hormonální antikoncepce pro muže jsou tristní. Zjistilo se totiž hodně vedlejších účinků, například akné, padání vlasů a arteroskleróza. Spermie se jednoduše nedaří dostatečně vyhubit,“ uvedl. Nejvíce odolné jsou údajně spermie bílých mužů.

Vědci si rovněž hodně slibovali od antikoncepčních účinků pigmentu kůry bavlníku srstnatého. Na zdraví mužů, kteří se podrobili klinickým zkouškám, to však zanechalo trvalé zdravotní následky. Část z nich zůstala podle Čepického navždy sterilní.

Kondom, jediná ryze mužská antikoncepce, je dnes chápán spíše jako hygienické opatření proti přenosu pohlavních chorob, neboť jeho spolehlivost je ve srovnání s hormonální antikoncepcí poměrně nízká. Vědecké výzkumy ukázaly, že počet otěhotnění při použití prezervativu se pohybuje okolo deseti až dvaceti procent.

Výrobci léků nyní na českém trhu nabízejí novou hormonální antikoncepci obsahující unikátní látku zvanou drospirenon, která brání nežádoucímu zadržování vody v organismu ženy. Ve světe používá hormonální antikoncepci více než 60 milionů žen. V Česku je to asi čtvrtina žen v plodném věku.

DÁLE ČTĚTE:

Speciálně vyvinutá antikoncepce na snížení počtu cyklů

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?