Hormonální změny provázejí stárnutí žen i mužů

21. 9. 2001 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Hormonální změny přinášejí potíže oběma pohlavím. Mezi největší zdravotní "S hormonální substituční terapií lze začít hned, jakmile dojde ke zdravotním problémům," tvrdí MUDr. Mirka Jonášová, lékařka působící v Centru reprodukční medicíny GEST a v Sexuologickém ústavu UK. "Třeba v padesáti, ale i v sedmdesáti letech věku...


S prodlužující se průměrnou délkou života se laici i odborníci zamýšlejí nad jeho kvalitou. Zralý věk a stáří trvá v dnešní době průměrně tři až čtyři desetiletí. Cílem je, aby toto dlouhé období lidé prožili v co nejlepší fyzické a psychické kondici.

Na kvalitě života ve stáří se kromě vrozených dispozic, skladby jídelníčku v dětství, životního stylu v produktivním věku a prodělaných chorob nesporně podílí i hladina pohlavních hormonů. U žen jsou to estrogeny - tvoří se ve vaječnících a v nadledvinkách, u mužů androgeny (především testosteron) - tvoří se ve varlatech, v nadledvinkách a v mozku.

Menopauza u žen

Úbytek pohlavních hormonů postihuje všechny ženy. Nástup potíží spojených s poklesem hormonálních hladin signalizuje menopauza - poruchy menstruačního cyklu. Podle gynekologa MUDr. Otakara Biebla etapa výrazných problémů v období klimakteria trvá v průměru půl roku až dva roky, přičemž doba do úplného ukončení činnosti vaječníků může být i deset let. Po vyhasnutí činnosti vaječníků nastává období postmenopauzy. U žen způsobuje nedostatek estrogenů návaly horka, noční pocení, nervozitu, podrážděnost, plačtivost, pocity ublíženosti a nevyrovnanosti.

Androgeny u mužů

Hladina androgenů s věkem mužů relativně klesá. Pokles bývá postupný, kvalita života se tedy zhoršuje pozvolna. MUDr. Vladimír Kubíček, přední odborník na mužskou neplodnost, tvrdí, že nástup potíží spojených s poklesem hormonálních hladin nebývá tak markantní, neexistuje jednoznačný, na první pohled zjevný indikátor poklesu hladiny testosteronu. Ale problémy v období „mužského přechodu“ se postupně zhoršují a přibývají. Pokles reprodukce androgenů neprobíhá tak jako pokles produkce estrogenů u žen. Není spojen s tak významným projevem, jako je vymizení menstruace. U mužů nejsou návaly a pocení jako příznak „přechodu“ časté, převažuje únava, nespavost, deprese, rozmrzelost, pasivita a zhoršené kognitivní funkce - schopnosti soustředění, paměti a učení.

Nižší hladinu androgenů má podle dostupných statistik 7 procent mužů ve věku 40 až 60 let, 20 procent mužů mezi 60 a 80 lety a dokonce 35 procent mužů starších osmdesáti let. Co se v mužském organismu děje? Na to jsme se zeptali MUDr. Vladimíra Kubíčka, primáře Centra andrologické péče a Centra reprodukované medicíny GEST Praha.

Jsou také muži „v přechodu“?

Mýtus, že mít problémy v sexu není „mužské“, je postupně překonáván. Za své potíže se muži nemusejí stydět a měli by vždy vyhledat pomoc lékaře. Pokud jsou totiž jejich problémy způsobeny nedostatkem pohlavních hormonů, může se tento deficit dříve nebo později odrazit i na jejích psychickém a fyzickém zdraví.

Lze tento „mužský přechod“ léčit?

Významný úbytek mužských pohlavních hormonů - androgenů - může být příčinou nejen sexuálních, ale i mnoha zdravotních potíží stárnoucích mužů. Stejné jako existují účinné léky pro ženy v klimakteriu, mohou i muži, trpící nedostatkem androgenů, užívat hormonální substituční terapii. Tu po důkladném vyšetření předepisují ve formě tablet nebo injekcí lékaři specializovaní nejen na andrologii, ale také na urologii, sexuologii či endokrinologii. Kdy muži obvykle požádají o andrologické vyšetření?

Obvyklým důvodem, kvůli kterému muži vyhledají pomoc lékaře, jsou problémy v sexuálním životě. Přitom netuší, že tyto potíže mohou souviset s řadou dalších příznaků úbytku testosteronu, jako je nespavost, nervozita, deprese. Pokud u mužů diagnostikujeme nižší hladiny testosteronu a nasadíme hormonální léčbu, obvykle se do tří až šesti týdnů zlepšuje nejen jejich pohlavní život, ale ustupují i ostatní jmenované problémy.

Hormonální léčba znamená navíc prevenci mnoha závažných onemocněni a zlepšení kvality života. Není andrologické vyšetření pro pacienta nepříjemné?

Základem je klinické vyšetření pohlavních orgánů a prostaty, které někdy pacient vnímá jako nepříjemné. Prostatu lékař vyšetřuje prstem v rukavici, zavedeným do konečníku.

Vyšetření hormonálních hladin se provádí ze vzorku krve, odebraného ze žíly na předloktí. Podle výsledků vyšetření lékař zvažuje další, cílené vyšetřovací postupy, jako je vyšetření moči, ultrazvukové vyšetření, rentgen.

Jak na potíže

Hormonální změny přinášejí potíže oběma pohlavím. Mezi největší zdravotní rizika u mužů i žen patří osteoporóza, srdeční a mozkové příhody. Se ztrátou produkce pohlavních hormonů se také stírají tvary postavy, typické pro jednotlivá pohlaví, začíná se více ukládat tuk na určitých místech - u mužů v oblasti břicha, u žen se ztrácí pas. „S hormonální substituční terapií lze začít hned, jakmile dojde ke zdravotním problémům,“ tvrdí MUDr. Mirka Jonášová, lékařka působící v Centru reprodukční medicíny GEST a v Sexuologickém ústavu UK. „Třeba v padesáti, ale i v sedmdesáti letech věku. Neplatí ovšem, že změny, které v organismu za dobu nedostatku hormonů nastaly, nelze vrátit. V některých případech - například u osteoporózy, lze řídnutí kostí zastavit a hormonální terapií obnovit hustotu kostní hmoty.“ Podle zkušeností lékařů dochází u obou pohlaví k zlepšení sexuality do dvou až tří týdnů od začátku užívání hormonální substituční terapie. Pacient se začíná cítit celkově lépe, ustupují psychické a neurovegetativní příznaky. Stáří se opět začíná vzdalovat.

Potíže spojené s hormonální změnou:

MUŽI

* Sexuální potíže - poruchy erekce, snížená vzrušivost, snížená chuť ke styku

* Pocit únavy, podrážděnosti a mrzutosti

* Zvýšená únava, deprese

* Snížená odolnost vůči psychické a tělesné zátěži

* Arteroskleróza, osteoporóza, pokles schopnosti učit se

ŽENY

* Nepravidelnost menstruačního cyklu.

* Návaly horka, noční pocení, poruchy spánku.

* Psychická labilita, deprese, pocity úzkosti.

* Konflikty v rodině i v zaměstnání.

* Osteoporóza, nemoci srdce a cév.

Víte, že

* k zástavě menstruace dochází v průměru mezi 49. a 51. rokem života. Mužský přechod přichází o něco později

* 40 až 70 procent žen má v přechodu různé potíže, které trvají 2 až 3 roky

* jedním z příznaků nemoci z nedostatku estrogenů jsou potíže se zrakem

* nedostatek estrogenů u žen a testosteronů u mužů vede i ke ztenčování kůže, které je sušší a zvrásněná

* osteoporóza je „tichým zlodějem“ klimakteria

* v souvislosti s osteoporózou je třeba připomenout i nové poznatky v oblasti ztráty zubů

* estrogeny zpomalují rozvoj a průběh Alzheimerovy nemoci

* nedostatek testosteronů u mužů způsobuje plešatění

* o hormonálních změnách provázejících stárnutí žen i mužů se dozvíte na www. andropauza.cz.

Marta Pawlicová, Večerník Praha, 21.9.2001

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?