Horníci protestují proti lékařským praktikám

11. 7. 2002 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Horníci postižení nemocemi z povolání začali minulý týden na Karvinsku s protestní kampaní proti tomu, že podle nich lékaři závislí na společnosti OKD posuzují jejich zdravotní stav při odchodu ze zaměstnání neobjektivně...


MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ -

Uskutečnili demonstraci před soukromou Hornickou poliklinikou v Karviné. Podle mnohých z nich je lékaři po letech odpracovaných v dole vyřadí z pracovního procesu ze zdravotních důvodů, avšak nepřiznají jim nemoc z povolání. Většina diagnóz prý jde na konto všeobecné choroby, čímž horníci nejen přicházejí o místo, ale i o finanční dávky, na něž by měli nárok jako na odškodnění za zničené zdraví v dole. Vyřazení horníci na diagnózu všeobecné nemoci však mají další problémy s nalezením příštího pracovního uplatnění, což je v Moravskoslezském kraji téměř nemožné. Situaci jako vážnou vidí také poslanec Jaroslav Gongol.

„Skutečně se i na mne s tímto problémem obrací mnoho horníků,“ řekl nám. Podle něj tkví základ problému především v tom, že začátkem 90. let se řada politiků při krátkozrakém řešení útlumu hornické činnosti zhlédla v nabídkách, aby havíři odcházeli do invalidních a předčasných důchodů.

„Dnešnímu majiteli dolů na Ostravsku však nyní takový stav nevyhovuje, neboť ho to stojí peníze. Takže považuji za velmi pravděpodobné a nevylučuji, že k podobným praktikám spojení těžařů s lékaři může docházet. Je to nemorální a všechna možná dementi zpochybňuje skutečnost, že odborné lékařské posudky mohou vystavit jen lékaři spjatí s OKD. Situaci by mohlo vyřešit opatření, aby poškození horníci se mohli nechat vyšetřit nezávisle,“ komentoval Gongol.

(kaš), Haló noviny, 11.7.2002

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?