Horolezci přibližují výstavou zrod české nemocnice v Pákistánu

16. 4. 2013 7:18
přidejte názor
Autor: Redakce
Nemocnice na konci světa je název fotografické výstavy, která byla otevřena v prostorách Fakultní nemocnice v Olomouci. Přibližuje příběh české nemocnice, kterou před lety vybudovali v Pákistánu pod úpatím ledovce ve výšce 3000 metrů nad mořem dva čeští horolezci. Na třech stovkách snímků mohou návštěvníci sledovat nejen stavbu tohoto zařízení, ale i život tamních obyvatel.


„Výstava zachycuje historii výstavby nemocnice, jsou tam však také snímky ze života tamních lidí, jak se léčí, jak žijí. Ta historie však stále pokračuje i po dobudování nemocnice v roce 2007. Podařilo se tam vybudovat vodovod, kanály, spravila se cesta, postavili jsme školu. Fotografie dokumentují celou naši činnost a nechybějí ani snímky z tamního prostředí,“ řekl ČTK Vítězslav Dokoupil, který na projektu pracuje společně s horolezkyní a matematičkou Dinou Štěrbovou.

Nemocnicí v pohoří Karakoram jen loni prošlo 12.000 pacientů. „Trochu jsme otočili pohyb v údolí, předtím chodili lidé dolů do Skardu, nyní směřují za pomocí nahoru do naší české nemocnice. Přicházejí především se zápaly plic, červy, průjmy. Tím, že tam do té doby nebyla lékařská pomoc, měly tyto nemoci fatální následky. Dříve tam umíralo 15 až 20 dětí za zimu ročně, od roku 2007 zemřely jen dvě děti, je to obrovský úspěch,“ řekl Dokoupil. Na nemocnici s českou vlajkou se podle něj jezdí Pákistánci dívat z širokého okolí. Zdolat přitom musejí sedmihodinovou cestu džípem.

Příběh české nemocnice, vybudované pro zapomenutý národ Baltiů v pohoří Karakoram, se začal odvíjet v letech 2006 a 2007, kdy se českým horolezcům při dvou misích podařilo části nemocnice dopravit, postavit a uvést do provozu v nejvýše položené vesnici v Arandu. Do vesnice nevedla cesta, díly nemocnice za pomoci domorodců horolezci přepravovali v džípech a poslední úsek cesty je přenášeli vesničané na hlavách a na zádech.

Do míst se horolezci vracejí každoročně, loni tam dovezli kompresor pro mikrochirurgickou operační jednotku. Podařilo se jim vybudovat vodovody na pastvinách, zavlažovací kanál nad Arandu a vybudovat dvě třídy pro děti z vesnice. Nemocnici zásobili léky na další období. „Letos chceme zahájit stavbu internátu pro děti z vysokohorských vesnic,“ dodal Dokoupil.

Oba horolezci se při budování nemocnice v pákistánských horách inspirovali podobnými počiny svých kolegů. Začali s tím pod záštitou liberecké humanitární organizace Hand for Help, pro pokračování projektu založili občanské sdružení Czech Hospital.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?