Horská služba čeká od vlády peníze a rozhodnutí o své budoucnosti

31. 8. 2004 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Horská služba stále ještě čeká na 35 milionů korun ze státního rozpočtu. Docházejí jí poslední peníze z rezervy, uspořené ze sponzorských darů a plateb za ošetření zahraničních turistů...


LIBEREC - O uvolnění přislíbených 35 milionů korun rozhodne na svém středečním jednání vláda. Dnes to řekl republikový náčelník horské služby Jiří Brožek.

Vláda by rovněž měla schválit koncepční materiál, který by řešil financování do budoucna. Podle Brožka by horská služba jako obecně prospěšná společnost mohla patřit pod ministerstvo pro místní rozvoj, jež se stará o rozvoj cestovního ruchu. Právě turistům pomáhají záchranáři nejčastěji.

Pokud vláda koncepční materiál schválí, pak vedle obecně prospěšné společnosti Horská služba, zřízené státem, bude působit ještě stejnojmenné občanské sdružení. V něm zůstanou dobrovolní záchranáři. „Obě organizace vytvoří samozřejmě provázaný celek,“ upozornil Brožek. Dobrovolní členové horské služby však nesmějí patřit do obecně prospěšné společnosti. Tam mohou pracovat pouze profesionální zaměstnanci.

Horská služba letos obdržela ze státního rozpočtu 51 milionů korun ze slíbených 86 milionů. Pokud vládá schválí uvolnění zbývajících 35 milionů, poslouží peníze záchranářům na činnost a na nákup nejnutnější techniky a vybavení. Pořídí si kromě jiného ruční vysílačky, software pro velké radiostanice a kanadské saně na převoz raněných.

Na příští rok požaduje horská služba ze státního rozpočtu 150 milionů korun. Potřebuje je nejen na svoji práci, ale také na obnovu chátrajících služeben a nákup nové techniky.

V první polovině letošního roku musela kvůli nedostatku peněz zastavit všechny nákupy techniky, výstavbu služebny na šumavském Kramolíně a údržbu. Ve velkých těžkostech se ocitla již na konci loňského roku. „Vláda pro nás uvolnila peníze před začátkem zimy na poslední chvíli,“ konstatoval Brožek. Poskytnutých 28 milionů korun tehdy uklidnilo napjaté vztahy mezi záchranáři a zamezilo porušování bezpečnosti práce.

Horská služba patří mezi občanská sdružení a působí v Krkonoších, Jizerských, Krušných a Orlických horách, na Šumavě, v Jeseníkách a v Beskydech. Má 55 stálých profesionálních záchranářů a na zimu přibírá dalších 40. Během uplynulé zimy zasahovali u téměř 6300 případů.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?