Horská služba chtěla na letošek 150 milionů, dostane nejvýše 86

23. 2. 2004 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Horská služba dostane letos ze státního rozpočtu nejvýše 86 milionů korun. Potřebovala by ale kolem 150 milionů. "Budeme muset omezit naplánovaný rozsah služeb, což se v některých kritických situacích zřejmě projeví na rychlosti a kvalitě poskytované pomoci...


PRAHA - Horská služba dostane letos ze státního rozpočtu nejvýše 86 milionů korun. Potřebovala by ale kolem 150 milionů. Její republikový náčelník Jiří Brožek to řekl po pátečním jednání na ministerstvu financí. Náměstek ministra financí Eduard Janota uvedl, že možnosti státního rozpočtu nedovolují, aby Horská služba obdržela letos více peněz.

Chybějící peníze se podle Brožka projeví na dalším chátrání stanic Horské služby a záchranáři nenakoupí tolik nové techniky a dalšího vybavení, kolik si představovali. „Budeme také muset omezit naplánovaný rozsah služeb, což se v některých kritických situacích zřejmě projeví na rychlosti a kvalitě poskytované pomoci,“ upozornil Brožek.

„Dnešní dohodu o 86 milionech považuji za úspěch,“ prohlásil Janota. O peníze pro Horskou službu se podělí ministerstvo zdravotnictví, ministerstvo pro místní rozvoj, ministerstvo financí a ministerstvo vnitra. Nejvíce peněz záchranáři obdrží od ministerstva zdravotnictví. „Půjde o více než 50 milionů korun,“ prozradil Brožek.

Podle Janoty musí peníze pro Horskou službu ještě schválit vláda. Jednat o nich bude zhruba v polovině března a pokud 86 milionů pro záchranáře odsouhlasí, Horská služba co nejrychleji rozhodne, na co příspěvek použije a co odloží na příští roky.

Horská služba žila od 1. ledna do 13. února především z peněz za ošetření zahraničních turistů, z příjmu za reklamy a sponzorských darů. Před týdnem však obdržela od státu dvacetimilionovou zálohu. „S ní do poloviny března vystačíme,“ konstatoval Brožek.

Loni Horská služba dostala ze státního rozpočtu 82 milionů korun. Před kolapsem na začátku zimy ji zachránila až mimořádná listopadová dotace vlády ve výši 28 milionů korun. Poslední peníze z ní přišly na účet záchranářů na poslední chvíli - 12. prosince.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?