Horská služba možná s defibrilátory

29. 3. 2004 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Defibrilátory mohou brzy představovat standardní výzbroj středisek Horských služeb. První z přístrojů, kterými doposud v terénu disponují pouze týmy zdravotnických záchranek, nyní testují horští záchranáři v Božím Daru...


„V příštích dnech začneme s pomocí německých kolegů, kteří defibrilátor s úspěchem dávno používají, seznamovat s přístrojem naše kluky,“ konstatoval náčelník Horské služby v Krušných horách Rudolf Chlad. „Zbývá však ještě dořešit nutnou legislativu,“ dodal.

Zástavy srdce především u běžkařů

Defibrilátor může na horách zachránit jinak ztracené životy zkolabovaných lidí. Infarkt tradičně stihne nejvíce turistů v Krušných horách, kde podle Chlada v zimě dochází k největší koncentraci klasických lyžařů z obou stran hranice.

„Zástavy srdce postihují hlavně běžkaře, kteří nezřídka přecení svoje síly a podcení horské podmínky. Letos jsme zasahovali u sedmi případů, z nichž tři bohužel skončily smrtí. Než do hor dorazí záchranka, může být pozdě. Pomocí defibrilátoru můžeme mnoha lidem zachránit život,“ tvrdí Chlad.

Přístroj za zhruba 70 tisíc korun dostali krušnohorští záchranáři od ministerstva zdravotnictví. Také Horská služba v Krkonoších zvažuje, zda si tento přístroj pořídí.

„Záleží na střediscích, zda projeví zájem, způsobu, jakým ho bude možné získat, a na potřebné legislativě. Defibrilátor má velmi jednoduché ovládání,“ podotkl ústřední náčelník Horské služby Jiří Brožek.

DÁLE ČTĚTE:
Defibrilátory - věc veřejná
Lékaři navrhují umístit na odlehlá místa defibrilátory

Právo

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?