Horská služba zasahovala během letošní zimy více než loni

7. 5. 2013 8:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Horská služba měla během letošní zimy o 12 procent více zásahů než loni. Ze 6636 úrazů bylo 12 smrtelných, řekl novinářům náčelník Horské služby ČR Jiří Brožek. K nejčastějším zraněním patřila poranění kloubů, zlomeniny a zhmožděniny. Podle záchranářů ale lehkých zranění ubývá na úkor těžkých.


„Nejvíce úrazů připadá na Krkonoše s počtem 2297 zásahů, následují Jeseníky s 884 a Orlické hory s 793 zásahy,“ uvedl náčelník krkonošské HS Adolf Klepš.

„I přes stálou kampaň za používání lyžařských přileb přibylo v letošní zimě úrazů hlavy a stavů bezvědomí,“ uvedl Brožek. Hlavu si poranilo více než tisíc lyžařů, asi 16 procent všech zraněných. Na vině je především rychlá jízda. „Také jsou daleko lépe než dříve upravené sjezdovky, mají tvrdší podklad a 98 procent lyžařských tratí je pod hranicí lesy, to znamená, že všechny sjezdovky jsou lemovány pevnými překážkami v podobě stromů,“ uvedl Klepš.

Na prevenci úrazů, nástrahy hor, ale také jejich krásy chce upozornit nový letní projekt s názvem S Jetíkem po českých horách. Připravuje ho Horská služba a státní agentura CzechTourism v sedmi horských oblastech, kde služba působí. V projektu je nutné sbírat razítka do speciálního cestovatelského pasu. „Máme asi 160 razítkových míst. Děti by měly sebrat 21 razítek, pak pas odeslat a čekat odměny,“ uvedl manažer projektu Lukáš Vokatý. Jetík se od května do září vydá za dětmi také do velkých měst a bude je zvát do hor a učit, jak se bezpečně vrátit domů.

Kromě cestování s Jetíkem participuje Horská služba na projektu Na kole jen s přilbou. „V rámci tohoto projektu se můžete od června do září setkat ve všech horských oblastech s cyklohlídkami, jejichž úkolem je upozorňovat cyklisty na důležitost používání ochranných přileb,“ uvedl Brožek. Podle statistik už dnes používá přilbu 95 procent dětí a asi 60 procent dospělých. Podobná procenta platí i v užívání přilby při lyžování.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?