Hospic bude vybaven nábytkem vyrobeným v mírovské káznici

5. 11. 2002 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Olomoucká Arcidiecézní charita je s novým nábytkem z truhlářské dílny mírovské věznice, která pracovala na podobných zakázkách třeba pro kancelář ombudsmana, spokojena. "Uvažujeme i o další spolupráci...


Olomouc - Zajistit nemocným lidem důstojné prostředí pro poslední chvíle jejich života, které by nebylo poznamenáno anonymitou a osamocením, je posláním nově zbudovaného hospice na Svatém Kopečku u Olomouce. Jeho brány se prvním klientům otevřou už 13. listopadu a podle ředitelky Jany Vážanové probíhají v těchto dnech dokončovací práce.

„Do rekonstruovaných místností se právě začal skládat nábytek, který pro hospic zhotovili vězni z Mírova,“ popsala dění na stavbě. Olomoucká Arcidiecézní charita je s novým nábytkem z truhlářské dílny mírovské věznice, která pracovala na podobných zakázkách třeba pro kancelář ombudsmana, spokojena. “ Uvažujeme i o další spolupráci, protože dílna byla ze všech nabídek bezkonkurenčně nejlevnější a nábytek je pěkný a kvalitní,“ podotkla.

Hospic byl zbudován v prostorách bývalého objektu Matice Svatokopecké. “ Historie tohoto místa je pohnutá. Za komunistů byla budova církvi ukradena a zástupci Matice byli vyhnáni. Tím, že charita získala objekt zpět od města , se jeho využití vrací ke své duchovní podstatě,“ shrnul ředitel olomoucké Arcidiecézní charity Jaroslav Suchánek.

Rekonstrukce budovy byla zahájena v říjnu loňského roku a přebudování zchátralých prostor si vyžádalo náklady ve výši 50,5 milionu korun. Stavbu z největší části financovalo Ministerstvo zdravotnictví ( 27 milionů), charita ve Švýcarsku a přispěli i sponzoři.

“ Museli jsme si vzít úvěr. Finanční dary nám poskytlo také přes čtyřicet obcí z Olomouckého kraje,“ upřesnil. V současné době je už zajištěn personál. Budoucí zdravotní sestry a pečovatelky absolvovují stáž v zařízení stejného typu v Červeném Kostelci. “ Hospic má třicet lůžek. Jsou zde jednoi dvoulůžkové pokoje s vlastním sociálním zařízením.

Petra Uvírová, Olomoucký den, 5.11.2002

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?