Hospic zachrání jen veřejná sbírka

9. 6. 2009 9:30
přidejte názor
Autor: Redakce
Občanského sdružení Smíření, které začalo loni stavět chrudimský hospic, se dostalo do kritické situace. Nedostane totiž od státu slíbených 20 miliónů korun potřebných k dokončení hospice. Pokud se nepodaří peníze sehnat, bude stavba zakonzervována...


Kraj do výstavby už investoval 30 miliónů korun. Po pěti miliónech přidaly Pardubice a Chrudim. Celkové náklady na výstavbu hospice se včetně nákladů na vybavení a zahájení provozu pohybují kolem 90 miliónů korun.

„Počínání ministerstva zdravotnictví mi připadá naprosto nepochopitelné,“ zdůraznil hejtman Radko Martínek (ČSSD) s tím, že rozpočtové možnosti kraje v žádném případě neumožňují pokrýt celý výpadek státní dotace. Kraj proto požádal starosty všech svých 451 obcí, aby přispěli na hospic, který bude sloužit lidem z celého kraje. Vedení kraje se na obce obrátilo, přestože si plně uvědomuje, že právě ty se významně potýkají s dopady ekonomické krize.

„Ozvala se nám už Červená Voda, že poskytne 100 000 korun. Tutéž částku přislíbilo Horní Jelení. O poskytnutí dotace budou mimo jiné jednat ve Svitavách a České Třebové,“ uvedl krajský radní Miloslav Macela (KDU-ČSL).

„Jsme jedním z posledních krajů v republice, kde schází zařízení poskytující důstojnou péči nevyléčitelně nemocným pacientům, kteří nemohou strávit poslední týdny života doma,“ upřesnil snahu kraje o dokončení hospice Macela. Evropská unie navíc kritizuje Česko za nedostatek hospicových lůžek, proti standardu Unie jich nabízí zhruba polovinu.

Chrudimské zařízení by mělo mít k dispozici sedmadvacet lůžek a stane se také krajským centrem pro domácí hospicovou péči. Pomoc i radu by tam měli nalézt všichni, kdo o těžce nemocné pečují. Projekt hospice má širokou podporu veřejnosti, o čemž svědčí fakt, že se při sbírkách vybralo od roku 2005 přes jedenáct miliónů korun.

René Chvalina, Právo

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?