Hospimed,dodávající přístroje do nemocnic,dostal pokutu za kartel

22. 11. 2016 8:24
přidejte názor
Autor: Redakce
Dodavatel přístrojového vybavení nemocnic HOSPIMED dostal od Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) v pořadí už druhou pokutu za kartel.


Nyní má pražská společnost zaplatit 2,494 milionu korun. V kartelu byl se společností S-medics, s.r.o., která má zaplatit 29.000 korun. Řekl to mluvčí ÚOHS Martin Švanda. Rozhodnutí úřadu je pravomocné.

Pokuty jsou za zakázané dohody týkající se veřejných zakázek na dodávky zdravotnických přístrojů. „Obě společnosti v průběhu správního řízení požádaly o tzv. narovnání a po splnění všech podmínek jim byly uložené pokuty sníženy,“ uvedl Švanda.

Pro Hospimed je to už druhý prokázaný kartel. V tom prvním byla firma se společností PURO-KLIMA. Hospimed musel zaplatit 33,2 milionu korun a PURO-KLIMA 10,9 milionu.

Firmy v letech 2008 a 2010 slaďovaly své nabídky nebo koordinovaly své jednání při účasti ve veřejných zakázkách. Týkalo se to například modernizace přístrojového vybavení nemocnice v Liberci nebo přístrojového vybavení kardiovaskulárního centra Fakultní nemocnice Ostrava. Kartel se týkal zakázek téměř za 200 milionů korun bez DPH.

„Jednání ve vzájemné shodě ovlivnilo výsledky uvedených zadávacích řízení a došlo tak k narušení hospodářské soutěže na trhu dodávek zdravotnické přístrojové techniky na území České republiky,“ uvedl k případu už dříve předseda ÚOHS Petr Rafaj.

Při prověřování konkrétních tendrů úřad zjistil, že některé nabídky firem byly nápadně podobné, nabídkové ceny byly zcela shodné či se lišily pouze nepatrně a vždy byly nastaveny těsně pod maximální cenu stanovenou zadavatelem.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?