Hospodaření nemocnice v Liberci se vrátilo do kladných čísel

2. 8. 2012 7:32
přidejte názor
Autor: Redakce
Do kladných čísel se dostala v červnu krajská nemocnice v Liberci. Na konci roku by mělo skončit její hospodaření s desetimilionovým ziskem. Novinářům to dnes řekl ekonomický ředitel nemocnice Jiří Kittner. Loni nemocnice hospodařila se ziskem 9,7 milionu korun, obrat přesáhl 2,6 miliardy korun.


„Za první polovinu roku jsme v plusu 93.000 korun, což se dá v našich objemech počítat za nulu,“ uvedl Kittner. Nemocnice musela v první polovině roku postupně „odmazávat“ skoro čtrnáctimilionovou ztrátu z ledna. Ta vznikla podle Kittnera kvůli vyšším mzdovým nákladům, ale také výdajům za léky a další materiál.

Krajská nemocnice v Liberci plánuje pro letošní rok investice za více než 150 milionů korun, které bude ze dvou třetin financovat z vlastních zdrojů. K nejvýznamnějším patří nákup dvou počítačových tomografů (CT) dohromady za 67 milionů korun. Jeden z tomografů bude přenosný, umožní vyšetřit pacienta přímo na lůžku nebo na operačním sále. Měl by sloužit především neurochirurgům. Na podzim také začne nákladná rekonstrukce léčebny dlouhodobě nemocných a výstavba heliportu, který je nutný k zachování statusu traumacentra.

Nemocnice je největším zdravotnickým zařízením v Libereckém kraji, s 970 lůžky a 2150 zaměstnanci slouží 438.000 obyvatelům regionu. Třeba traumatologie nebo neurochirurgie ale ošetřují pacienty z celé země. Nemocnice je akciovou společností - majoritním vlastníkem je kraj a 17,53 procenta akcií drží město Liberec.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?