Hospodaření vysokomýtské nemocnice skončilo za první pololetí mírným ziskem

26. 7. 2001 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Dramatické přecházení pacientů vysokomýtské nemocnice od jedné pojišťovny k jiné se v letošním roce nekonalo. V tomto směru se situace ve zdravotnickém zařízení, které není státním zařízením, ve srovnání s minulým obdobím poměrně výrazně uklidnila. "Máme za sebou první pololetí letošního roku a s ním půlroční uzávěrky. Už víme, že hospodaření nemocnice skončilo mírným ziskem...


Vysoké Mýto - A pokud jde o smlouvy s jednotlivými zdravotnickými pojišťovnami - od prvního července se uzavírají se všemi pojišťovnami zcela nové typové smlouvy,“ upozornila na některé poznatky z poslední doby ředitelka vysokomýtské nemocnice Ivana Urešová.

U některých pojišťoven se objevila další novinka - nabízejí smlouvy na pět let.

„To je pro nás velmi příjemné překvapení. Všeobecná zdravotní pojišťovna nabízí na dva obory - internu a chirurgii - smlouvu do června příštího roku. Také tato skutečnost je příznivá, vždyť byly doby, kdy se smlouvy prodlužovaly po čtvrtroce, půlroce, někdy dokonce jenom po měsíci,“ pokračovala ve výčtu příznivých zpráv Ivana Urešová.

Klid na celý rok

Z toho vyplývá, že nemocnice by nyní mohla mít klid nejméně na dalších dvanáct měsíců. „Zbývají ještě oddělení dětské a gynekologie s porodnicí. V tomto případě nemáme s Všeobecnou zdravotní pojišťovnou nadále v obou odbornostech smlouvu uzavřenou a poskytujeme jejím pojištěncům pouze akutní péči. Musím však objektivně přiznat, že v oblasti akutní péče nejsou s Všeobecnou zdravotní pojišťovnou žádné problémy. Znamená to, že neakutní péči ve jmenovaných odbornostech hradí tito pojištěnci v plném rozsahu,“ pomohla nahlédnout do spletité finanční problematiky zdravotní péče Ivana Urešová.

Uklidnění situace

„Všeobecná zdravotní pojišťovna zjistila, že by bylo na škodu jejím pojištěncům, kdyby se a priori stavěla zády k našemu zařízení. Dnes tady má třicet procent všech našich klientů. Je pro nás jednou z významných pojišťoven, její dominantní postavení však zmizelo,“ dodala ředitelka Ivana Urešová.

Ta se zároveň netají tím, že situace v zařízení, které vede, se směrem k pojišťovnám přinejmenším uklidnila.

Financování otazníkem

Pololetní uzávěrka znamená zároveň problém pro všechny pojišťovny a nemocnice - ty totiž stále nevědí, jak jsou od 1. ledna letošního roku financovány. „Dostali jsme opět zálohy, první pololetí má být vyúčtováno v srpnu nebo až v září. Přechází se na platbu za tak zvané unikátní rodné číslo, takže doposud nevíme, zda budeme za první pololetí něco vracet či dostaneme doplaceno. Toto ale jde napříč spektrem pojišťoven,“ glosovala současný stav Ivana Urešová. Jinými slovy - jedná se o klasickou bolest našeho zdravotnictví, že se něco provozuje, ovšem neví se, jaké bude placení.

JIŘÍ KONÍČEK, Orlické noviny, 26.7.2001

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?