Hospodaření VZP není lepší, hrozí jí propad do dluhů

5. 9. 2006 9:20
přidejte názor
Autor: Redakce
Hospodaření Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) se prý nezlepšilo a hrozí jí to, že se znovu propadne do dluhů. Uvedl to zpravodajský server Euro OnLine. Pokud podle něj bude VZP muset vrátit státu peníze za pojistné, které jí předem poskytl za děti, důchodce či nezaměstnané, dostane se zas do ztráty...


Praha - Bývalý ministr zdravotnictví David Rath (ČSSD) dnes řekl, že i po vrácení peněz bude celkový deficit na konci roku o dvě miliardy nižší, než byl loni.

Rath uvalil na VZP loni v listopadu nucenou správu. Důvodem podle něj byl rostoucí dluh, který tehdy činil asi 12 miliard korun. Z něj vinil hlavně ředitelku VZP Jiřinu Musílkovou, která byla odvolána. Začátkem srpna uvedl, že hospodaření VZP skončilo v prvním pololetí přebytkem. Výdaje podle něj činily 48 miliard a příjmy 53 miliard korun. Celkový dluh podle něj klesl „z deseti miliard na polovinu“.

Stát začal letos VZP platit vyšší zdravotní pojištění za děti, studenty, nezaměstnané či důchodce. Do systému tak má přitéct asi o pět miliard korun víc. Zhruba 2,5 miliardy korun pojistného poskytl předem. Tři miliardy získala pojišťovna za nedobytné pohledávky po státních firmách, které odkoupila Česká konsolidační agentura.

Podle serveru VZP s Rathem dosazenými manažery hospodaří úplně stejně jako s odvolanou Jiřinou Musílkovou. Když bude VZP muset vracet peníze za platby předem a stát jí nepomůže, „bude mít VZP na konci roku minimálně stejný deficit jako před započetím nucené správy,“ napsal server s odkazem na odborníka a Rathova odpůrce Pavla Hroboně.

Podle Euro OnLine jsou miliardy za odkoupení pohledávek „určitou skrytou státní dotaci“ do zdravotnictví. Server uvedl, že pokud by pojišťovny hospodařily standardně, musely by si z výnosů vytvořit částku na srovnání pohledávek. Díky kázni poplatníků a růstu ekonomiky jich prý není nadměrně mnoho.

Vedle peněz od státu se na příznivé bilanci podle serveru podílí i úhradová vyhláška z prvního čtvrtletí. Zdravotnická zařízení podle ní měla dostat za stejnou péči jako loni o tři procenta peněz víc. Pokud však poskytla víc ošetření a léků, hrozily jim sankce. Někteří lékaři tak například začali z obavy z postihů pacienty odmítat a nemocnice odsouvaly operace, uvedl server. Odborníci nyní očekávají uvolnění a růst úhrad. „Důsledkem bude, že se hospodaření systému zdravotního pojištění propadne do deficitu minimálně dvou miliard korun,“ řekl serveru výkonný ředitel Svazu zdravotních pojišťoven Jaromír Gajdáček.

Euro online, ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?