Hospody bez cigaret za půl roku? ODS je proti

31. 5. 2013 8:25
přidejte názor
Autor: Redakce
Byli jste někdy v britské hospodě? Pokud ne, byl by pro vás asi největší rozdíl oproti české hospodě – vedle toho, že si pro pivo musíte dojít k pípě – to, že neucítíte žádný tabákový kouř. Ti, kdo si chtějí zapálit, totiž musí s cigaretou ven.


Tabák samozřejmě není tabu jen v Británii, ale i v Itálii, Francii, Španělsku či Řecku. A od příštího roku by na seznam mělo přibýt i Česko.

„Ratifikací Rámcové úmluvy o kontrole tabáku jsme se loni zavázali k posílení ochrany veřejného zdraví před tabákovými výrobky. Předkládaným zákonem se zaměřujeme na nejcitlivější skupiny obyvatelstva – na děti a mládež. Soustředíme se na rozšiřování nekuřáckého prostředí a omezení dostupnosti tabákových výrobků,“ shrnuje ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09).

Jaké jsou tedy změny, které zákon přináší? Vedle úplného zákazu kouření v barech a restauracích – a to včetně zastřešených předzahrádek – to je také vypovězení kuřáků například z dětských hřišť. A komu ještě nebylo 18,nebude smět do prostor vyhrazených pro kuřáky. Krabičku cigaret si už nepůjde koupit v automatu, a když někdo prodá dítěti tabák, bude mu hrozit až dvoumilionová pokuta. Vedle ochrany před tabákem návrh přichází s tím, že by měl být v restauracích alespoň jeden nealkoholický nápoj, který bude levnější než stejné množství alkoholického pití.

Zákon, který by měla vláda projednat během června, ovšem rozhodně nemá podporu všech politiků. Proti se již postavilo vedení ODS. „Doporučení grémia ODS nepodpořit zákaz pro nás bylo překvapivé. Rozložení sil ve sněmovně se zatím jeví spíše nerozhodně, výsledek snahy omezit kouření v restauracích tak lze nyní jen těžko předvídat. Česko je přitom jedna z posledních zemí v Evropě, která nemá jasně omezeno kouření v restauracích,“ říká mluvčí ministerstva Viktorie Plívová.

„Jádrem debaty je, že je to první krok v další expanzi státu do soukromí lidí. Hospoda není povinná, tak proč by tam měly chodit matky s dětmi, když se tam kouří? Vsaďte se se mnou, že minutu po prosazení tvrdšího zákona proti kouření přejde ministr Heger do boje za zdravější jídla. Už to konečně říkal, že stát by měl preferovat jídla, kde je méně tuků, a v každé restauraci by měl být jeden nealkoholický nápoj lacinější než pivo. Ve třetí fázi pak začne kontrolovat, jestli cvičíme,“ zlobí se například senátor Jaroslav Kubera (ODS).

Český protikuřácký zákon ovšem není jedinou úpravou, která nyní láme tabákovým firmám hlavu. Evropská komise přišla s návrhem zcela zakázat cigarety s příchutí, třeba mentolky a tzv. slim cigarety. Uzbylých výrobků by se navíc mělo varovné logo rozšířit na tři čtvrtiny krabičky. Nápad ovšem narazil nejen v českém Senátu a na ministerstvu zemědělství, ale i v Polsku.

„Považujeme za žádoucí zvětšení nápisu s varováním. Některé zákazy ale mohou být nepřiměřené a vést ke snížení výroby, jež by mohla mít vliv na zaměstnanost v regionech a na příjem do státního rozpočtu,“ zdůvodňuje náměstkyně ministra zemědělství Jaroslava Beneš Špalková.

Podle tabákové společnosti Philip Morris by opatření jen v ČR připravilo o místo 2000 lidí a stát o 1,25 miliardy na daních. Posílil by se i černý trh, který by uspokojil poptávku po cigaretách s příchutí.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?