Houška: Zátěž na jednoho člověka u lůžka se sníží

1. 4. 2011 8:19
přidejte názor
Autor: Redakce
Přijít s plánem na snížení lůžek v nemocnici do dozorčí rady, bylo jako vstoupit do jámy lvové. Čísla v kolonkách tabulek, která Ivo Houška přinesl, nebyla pro každého silným argumentem.


Říkáte, že 45 akutních lůžek je přebytečných. Z čeho vycházíte?

Především z toho, že se zkracuje doba hospitalizace pacienta a že jsme sloučili dohromady lůžkový fond příbuzných oborů jako je kardiologie, gastroenterologie, neurologie a plicní na jedné straně, na druhé pak chirurgie, ortopedie,ORLa urologie. To dovoluje využívat společnou rezervu lůžek. Historicky jsme několik let k takové redukci nesáhli. Nejmasivnější proběhla na začátku 90. let, kdy nemocnice měla přes sedm set lůžek, která se postupně rušila. Přitom například při kapacitě 27 lůžek na urologii se obsloužilo 400 lidí za rok a s dnešními dvanácti je to osm set lidí. Abychom si byli jisti, že si teď další snížení můžeme dovolit, den po dni jsme sledovali posledních čtrnáct měsíců. Zjistili jsme, že kromě asi šesti dnů jsme měli na interně stále přes třicet lůžek prázdných.

Porovnávali jste si obslužnost s ostatními nemocnicemi v kraji?

Určitě, máme údaje z Písku a Jindřichova Hradce, se kterými jsme porovnávali kapacitu lůžek v přepočtu na deset tisíc obyvatel. Zvláště v interních oborech jsme ji měli o 25 procent větší.Adokonce jsme byli i nad celorepublikovým průměrem. (viz infoblok č. 1). Sledovali jsme také ošetřovací dobu, tedy jak dlouho zůstane pacient na lůžku. I tady jsme měli hodnoty vyšší (viz infoblok č. 2). Zřejmě proto, že když jsme měli volnou kapitu, nic nás netlačilo. Když vše zrychlíme, bude to mít finanční efekt i pro pacienta. Zatím platí za den 60 korun, ale od července to bude stovka. Zvládnout to navíc umíme, protože v roce 2008 jsme měli na interně průměrnou ošetřovací dobu 5,7 dne.Orok později to už bylo 7,8 dne. Není v tom nic jiného, než lidské chování.

Předpokládám, že se škrty postelí se sníží i počet personálu.

Lékařů se to absolutně nedotýká, protože výkonnost zachováme. Týká se to pouze zdravotních sester a ošetřovatelek, přesně sedmadvaceti lidí. Ale nikdo nebude propuštěn pro nadbytečnost, pouze využijeme přirozené fluktuace či odchodů do důchodu. Vpraxi to znamená, že za ně nenabereme náhradu.

Takže jim přibyde práce

Nemyslím,my jsme na interních oborech měli na 30 lůžek 9,5 pracovníka, teď to bude na 33 lůžek dvanáct lidí. Zatímco u lůžek jde o desetiprocentní přírůstek, u personálu o sedmavacetiprocentní. Takže nakonec se zátěž na jednoho člověka u lůžka sníží, protože dosud se staral o tři lůžka, nově to bude o 2,8 lůžka. Z toho vyplývá, že přírůstek personálu je větší než přírůstek pracnosti.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?