Hovorka se diví Filipiové, proč zákony chystá dál

26. 3. 2009 9:50
přidejte názor
Autor: Redakce
Julínkovy reformní zdravotnické zákony bude ministryně Daniela Filipiová (ODS) dál připravovat bez ohledu na nedůvěru vládě. Kritik zákonů poslanec KDUČSL Ludvík Hovorka ale tvrdí, že se musí připravit zcela nové návrhy, a postup ministryně ho udivil...


„Dohodli jsme se v koalici, že zdravotnické zákony budeme dál připravovat, jako by se nic nestalo. Pacienti si to zaslouží. Zda nakonec budou předloženy Sněmovně nebo ne, to v tuto chvíli nevím,“ řekla Filipiová včera Právu.

Premiér Mirek Topolánek ale v úterý slíbil poslanci Hovorkovi, že problematické zákony ze Sněmovny stáhne. A Hovorka na základě tohoto slibu vládu podpořil.

„Já jsem slib premiéra pochopil jinak než paní ministryně,“ řekl včera Hovorka. „Zákony byly ze Sněmovny staženy, budou zcela přepracovány, k novým návrhům bude diskuse a tyto nové návrhy pak půjdou do vlády a pak možná do Sněmovny.“

Uvedl, že schůzku s ministryní má ve čtvrtek. Současné návrhy zákonů o zdravotních službách, o specifických zdravotních službách a o veřejném zdravotním pojištění nepodpoří.

Filipiová ale už na začátku března předpokládala, že se reformní zákony zpozdí, a proto vybrala některé novinky z uvedených návrhů zákonů a přidala je k plánu, který má řešit dopady krize ve zdravotnictví.

Tento plán vláda v polovině března schválila a nyní je ve Sněmovně. Jde v něm například o zavedení nadstandardní péče, na kterou by si mohl člověk legálně připlatit, nebo zavedení garance dostupnosti péče pro pacienta od jeho bydliště či zveřejnění čekacích seznamů na operace.

Hovorka ale soudí, že zákony jsou od základu špatné a nelze z nich tyto body vyjmout a „vpašovat“ do balíčku ke zmírnění dopadu krize na zdravotnictví.

Václav Pergl, Právo

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?