Hovorka si vyvzdoroval stažení zdravotní reformy

25. 3. 2009 8:30
přidejte názor
Autor: Redakce
Přes rok se lidovecký poslanec Ludvík Hovorka snažil zabránit vládě ve schválení zdravotnické reformy. S mizivými výsledky. Stačilo však, aby premiér Mirek Topolánek potřeboval jeho hlas k přežití vlády, a těžce probojovávané zákony o zdravotních službách a pojištění Topolánek slíbil přepracovat...


Navíc ministryně zdravotnictví Daniela Filipiová (ODS) Hovorkovi slíbila, že nebudou slučovat zdravotní pojišťovny bez vydání příslušného zákona.

Teprve poté Hovorka slíbil, že vládu podpoří. „Pokud ministryně vystoupí, vládu podpořím,“ oznámil. Jeho příslibu předcházelo dvacetiminutové vyjednávání s ministryní a premiérem v kuloárech.

„Jeho hlas nás vyšel draho“

Na Hovorkovi „klečeli“ dopoledne i lidovci na jednání poslaneckého klubu. Zachovali se ovšem jako slavné rádio Jerevan. Šéf klubu KDU-ČSL Pavel Severa po jednání klubu řekl novinářům, že Hovorku přesvědčili. „Klub jako takový bude hlasovat jednotně, aby vláda zůstala,“ řekl Severa. Minutu poté vyšel Hovorka a vše dementoval: „Jestli kolegové tvrdí, že mě přesvědčili, tak je to jen jejich zbožné přání.“

Ústup od zdravotních reforem vyvolal hned kritiku v ODS. „Hlas pana Hovorky, byl velmi draze zaplacen, fakticky to znamená stažení všech reformních zákonů k přepracování. Z mého pohledu hrozí, že do konce volebního období nedokážeme nic ze zdravotních zákonů projednat,“ řekl Právu poslanec ODS Boris Šťastný.

Premiér nepochodil při vyjednáváních s Olgou Zubovou a Věrou Jakubkovou, s kterými se během dopoledne setkal dvakrát.

Nepřistoupil však na jejich podmínku, aby sám požádal o vyslovení důvěry a hlasování spojil se zákonem o lobbingu, aby vláda odvolala nejvyšší státní zástupkyni Renatu Veseckou a prosadil zákaz jízdy kamiónů v pátek.

Právo

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?