Hradecká fakultní nemocnice otevřela provoz tkáňové banky

30. 5. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Královéhradecká fakultní nemocnice otevřela nově vybudované prostory centrální tkáňové banky, která vznikla v prostorech někdejší onkologie. Je to první tkáňová banka v ČR, která splňuje nejpřísnější normy platné v zemích Evropské unie..."


HRADEC KRÁLOVÉ - Královéhradecká fakultní nemocnice otevřela nově vybudované prostory centrální tkáňové banky, která vznikla v prostorech někdejší onkologie.

„Banka pomáhá uchovávat v nízkých teplotách buňky a tkáně potřebné při transplantaci kůže či kostní dřeně,“ řekl ředitel Fakultní nemocnice Hradec Králové Leoš Heger.

„Jedná se o první tkáňovou banku v České republice, která splňuje nejpřísnější normy platné v zemích Evropské unie,“ řekl Heger.

Stavba stála celkem 23,5 milionů korun, většinu z této částky přispělo ministerstvo zdravotnictví, zhruba pět milionů zaplatila ze svého rozpočtu nemocnice.

Na ploše více než čtyř set metrů čtverečních jsou kromě skladovacích prostor také laboratoře a další vybavení nutné pro práci s tkáněmi.

Přestože je nový provoz již funkční, nemocnice shání dalších deset milionů na dovybavení banky záložním zdrojem, chladicí jednotkou a speciálním přístrojem na práci s tkáněmi.

Nově otevřené zařízení dnes navštívila také ministryně zdravotnictví Marie Součková, která s ředitelem Hegerem jednala také o investicích ve fakultní nemocnice.

Největší zdravotnické zařízení v Hradeckém kraji totiž buduje novou interní kliniku za půl miliardy korun, jejíž výstavbu hradí stát a z vlastních prostředků opravuje gynekologicko-porodnickou kliniku.

Fakultní nemocnice má 21 klinik a 1500 lůžek, na kterých je léčeno ročně 41 tisíc pacientů, dalších zhruba 60 tisíc je vyšetřeno v nemocnici ambulantně.

Související odkazy:

Fakultní nemocnice Hradec Králové

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?