Hradecký hejtman chce udržet kliniku čínské medicíny v regionu

25. 1. 2018 7:14
přidejte názor
Autor: Redakce
Vedení hradeckého kraje chce, aby chystaná klinika tradiční čínské medicíny zůstala v regionu. Jak minulý týden uvedl server E15, po zásahu ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) by klinika kritizovaná odbornou lékařskou veřejností neměla být součástí Fakultní nemocnice Hradec Králové.


Ministr také připustil možnost vystavět kliniku v Praze. Nemocnice na oficiální stanovisko ministerstva stále čeká. „Proto nic z toho nemůžeme komentovat,“ řekl mluvčí nemocnice Jakub Sochor. Zastánce kliniky v kraji hejtman Jiří Štěpán (ČSSD) koncem minulého týdne zaslal dopis premiéru Andreji Babišovi (ANO), že chce být součástí plánované meziresortní pracovní skupiny, která by měla o umístění kliniky rozhodnout. Připojil se k němu i hradecký primátor Zdeněk Fink (HDK), který ale jako lékař k zastáncům kliniky v Hradci nepatří. „Byl bych rád součástí pracovní skupiny, která bude rozhodovat o umístění či přesunutí (kliniky čínské medicíny), abych věděl, co s tím bude. Pokud mohu hovořit za sebe, tak když to v Hradci nebude, nic zásadního se nestane,“ řekl Fink.

Hejtman naopak cítí šanci pro kraj. „Na základě informací o přípravě pracovní skupiny jsem se rozhodl k ní připojit, aby kraj měl informace, co se kolem toho děje, z první ruky. Cílem pracovní skupiny by mělo být vydefinování, kde by klinika měla vzniknout. Mým zájmem je, aby klinika vznikla na území kraje. Jestli to bude uvnitř fakultní nemocnice nebo za jejím plotem, mi je lhostejno. Považujeme to za přínos pro celý kraj,“ řekl Štěpán. Vedení kraje chce projekt v regionu udržet. Hejtman nevyloučil ani to, že by kraj mohl nadaci pomoci vhodný pozemek najít. „Mělo by to být v blízkosti Hradce. Nemyslím si, že z hlediska návaznosti na dopravní síť by mělo smysl stavět stavbu příliš daleko od města. Kraj má vlastní pozemky, které jsou v územních plánech,“ uvedl hejtman.

Kliniku za 300 milionů korun připravuje fakultní nemocnice s čínskou společností CEFC, jež slíbila projekt prostřednictvím Nadačního fondu Tradiční čínské medicíny podpořit zhruba 270 miliony korun. Klinika má podle náměstka ministra zdravotnictví Romana Prymuly, který je zároveň členem správní rady Nadačního fondu Tradiční čínské medicíny, vydaná všechna povolení a její přesun jinam by znamenal komplikace, například nové stavební řízení či překreslení projektu.

Klinika měla začít růst v areálu fakultní nemocnice začátkem letošního roku. Od roku 2015 v hradecké nemocnici funguje ambulance tradiční čínské medicíny. Provázanost fakultní nemocnice s ambulancí čínské medicíny kritizuje nejen Česká lékařská komora, ale i další odborné lékařské společnosti. Označují za nevhodné směšování alternativních metod s medicínou založenou na důkazech.

1)
poznámka

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?