Hradecký kraj chce do modernizace nemocnic dát téměř dvě mld. Kč

30. 10. 2014 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Královéhradecký kraj chce do roku 2020 investovat do rekonstrukcí a modernizace svých nemocnic téměř dvě miliardy korun. Největší plánovanou akcí je miliardová přestavba náchodské nemocnice, kraj plánuje také rekonstrukce v jičínské nemocnici či modernizaci vybavení trutnovské nemocnice.


ČTK o tom informovala Martina Götzová z tiskového oddělení hradeckého hejtmanství.

V areálu náchodské nemocnice kraj investoval již 35 milionů korun do takzvané nulté etapy, na další etapy rekonstrukce se nyní připravuje projektová dokumentace. Pokud nenastanou komplikace, mohla by být soutěž na stavební firmu vypsaná příští rok na jaře, stavební práce by měly začít na konci roku 2015.

Proti původním plánům nabral projekt značné zpoždění. Kraj chtěl rekonstrukci nemocnice zahájit už v roce 2012, hotovo mělo být do poloviny roku 2015. Během rekonstrukce nemocnice má vzniknout hlavní pavilon s operačními sály, na který naváže objekt lůžkové části a budovy pro zázemí nemocnice. Kraj také plánuje, že z evropských dotací by bylo možné získat na modernizace zdravotnického vybavení až 300 milionů korun.

V jičínské nemocnici chce kraj opravit pavilon s lůžkovou onkologií a sloučit a modernizovat oddělení všech laboratoří, celková investice je odhadovaná na 300 milionů korun. „Dalšími kroky bude vypracování projektové dokumentace ve všech stupních, kterou bychom mohli soutěžit hned z kraje roku 2015,“ uvedl krajský radní pro oblast investic Josef Dvořák.

V trutnovské nemocnic kraj chce vyměnit nemocniční informační systém, digitalizovat rentgeny a také zlepšit konsolidovat oddělení laboratoří. „Plánované investice se zde pohybují okolo 250 milionů korun, z čehož by 150 milionů korun mohlo být z evropských zdrojů,“ uvedl náměstek hejtmana Otakar Ruml. Zpracovatel projektové dokumentace na modernizaci trutnovské nemocnice by měl být znám na jaře 2015.

Královéhradeckému kraji patří nemocnice v Trutnově, Náchodě, Jičíně a Dvoře Králové nad Labem, přičemž každá je samostatnou obchodní společností. Loni kraj do náchodské nemocnice začlenil ztrátovou nemocnici v Rychnově nad Kněžnou. Nemocnice disponují 1500 lůžky a mají přes 2000 zaměstnanců. Roční obrat nemocnic je kolem dvou miliard korun.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?