Hradecký kraj změní kvůli jednáním s pojišťovnami vedení nemocnic

8. 11. 2011 7:35
přidejte názor
Autor: Redakce
Královéhradecký kraj změní obsazení představenstev svých pěti nemocnic. Reaguje tak na situaci, kdy se zdravotní pojišťovny chystají nemocnicím v Česku vypovědět do konce roku smlouvy. Před očekávanými složitými jednáními s pojišťovnami o nových smlouvách chce kraj v představenstvech posílit zastoupení členů zastupitelstva a lidí z vedení krajského zdravotnického holdingu. ČTK to dnes řekl mluvčí kraje Imrich Dioszegi.


„Zdravotní pojišťovny chtějí vypovědět do konce roku smlouvy se všemi našimi nemocnicemi. Jejich vedení proto musí být akceschopné a úžeji navázané na vedení kraje a jeho zdravotnický holding,“ řekl ředitel zdravotnického holdingu kraje Martin Scháněl. Plánované personální změny se podle něj nedotknou rozsahu poskytované zdravotnické péče.

Personální změny v představenstvech budou v nemocnicích Rychnově nad Kněžnou, Trutnově, Jičíně, Náchodě a v městské nemocnici ve Dvoře Králové nad Labem. Dozorčí rada a představenstvo zdravotnického holdingu o nich rozhodnou do konce tohoto týdne.

Do konce roku vypovědí zdravotní pojišťovny smlouvy všem nemocnicím a celý příští rok budou jednat o smlouvách nových. Na tomto postupu se pojišťovny dohodly na konci října s ministerstvem zdravotnictví. Cílem je zrušit v ČR deset tisíc nadbytečných lůžek, přesměrovat péči do ambulancí a z uspořených peněz umožnit nemocnicím zvýšit platy zdravotníkům.

Hradecký kraj možné rušení lůžek ve svých nemocnicích již dříve odmítl. Vedení krajského zdravotnictví tvrdí, že by rušení lůžek bylo v rozporu s krajskou koncepcí zdravotnictví a bez hlubšího odůvodnění je prý nesmyslné a zbytečné. „Takový nekoncepční krok nemá v našich nemocnicích žádné opodstatnění a nepřinese žádné výhody ani pacientům ani krajskému zdravotnictví,“ uvedl Scháněl.

Připomněl, že kraj nedávno zrušil lůžka v nemocnicích v Opočně a v Broumově. „Celkově nemocnice v našem kraji zeštíhlely v poslední době o 170 lůžek. To byl vzhledem k celkovému počtu poměrně velký krok, nemocnice kraje zrušily více než deset procent lůžkového fondu,“ uvedl Scháněl.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?