Hradecký kraj zrušil miliardový tendr na nemocnici Náchod

24. 5. 2013 8:09
přidejte názor
Autor: Redakce
Královéhradecký kraj včera zrušil více než miliardový tendr na přestavbu Oblastní nemocnice Náchod. Zdůvodnil to nejistým financováním projektu z fondů EU a napjatými termíny zahájení a dokončení stavby. Pro rekonstrukci nemocnice chce kraj najít jinou cestu. ČTK to sdělil mluvčí kraje Imrich Dioszegi. Přestavba nemocnice byla současným největším investičním projektem kraje v čele s ČSSD. Pravicová opozice stavbu kritizovala, označovala ji za megalomanský projekt.


Krajští radní tendr zastavili těsně předtím, než měli dva uchazeči o zakázku dnes ve 12:00 doručit na kraj své cenové nabídky. Dvoukolovou soutěž kraj vyhlásil loni v dubnu a postupně nabrala velké zpoždění. Podle původních představ kraje se mělo začít stavět již loni na podzim, vše mělo být hotové nejpozději do konce roku 2015.

Podle šéfa krajské ODS a krajského zastupitele Martina Puše nese vedení kraje za zrušení tendru politickou odpovědnost. „Nesplnili slib voličům. Ukázalo se, že tak velký projekt bez zajištěného jasného financování je odsouzen k zániku,“ řekl. ODS si je podle něj vědoma, že nemocnice potřebuje radikální investici, třeba po etapách. Financování ale podle Puše musí jít z jiných zdrojů než z rozpočtu kraje. V původních plánech si kraj chtěl na přestavbu vzít úvěr 600 milionů korun, zbytek mělo jít z EU.

Zrušení soutěže kraj zdůvodnil dohady kolem placení pokuty za chyby v regionálním operačním programu Severovýchod, z nějž měla stavba nemocnice dostat dotaci 400 milionů korun. „Ministerstvo financí v minulých dnech informovalo vedení ROP Severovýchod, že nesouhlasí s námi navrženým postupem placení korekcí za vyšší chybovost evropských projektů. V současné době tak nemáme zásadní právní jistotu, zda a kdy budou tyto korekce uhrazeny a zda takový postup umožní financovat dostavbu nejen náchodské nemocnice,“ uvedl hejtman Lubomír Franc (ČSSD). Kraje Královéhradecký, Liberecký a Pardubický by měly za chyby v ROP zaplatit pokutu 378 milionů korun.

Již nyní časově napjatý projekt si podle krajských radních další zdržení, která by vznikla z nejasností kolem placení pokuty za ROP, nemůže dovolit. „Složitý stavební projekt, který by čekaly velice přísné kontroly dodržení termínů, by musel být bez zdržení a komplikací. Ty však mohou vzniknout až při stavbě, která je složitá a navíc probíhá za plného provozu nemocnice,“ uvedl Franc.

Přesto kraj počítá, že se letos v nemocnici začne stavět. „Zastavení tendru stavbu zdrží, ale rozhodně nezastaví. Na podzim zahájíme rekonstrukce sítí a stavební práce na nemocničních komunikacích, se kterými projekt stejně počítal,“ uvedla radní pro zdravotnictví Jana Třešňáková (ČSSD). Dostavba náchodské nemocnice, která prý funguje na hranici technických i lidských možností, podle Třešňákové zůstává krajskou prioritou.

Předmětem zakázky byly čtyři nové budovy s několika operačními sály, téměř 20 specializovaných vyšetřoven a pracovišť a přes 180 lůžek pro pacienty. Ve spádové oblasti nemocnice žije zhruba 150.000 lidí, kterým zařízení na svých odděleních nabízí 650 lůžek. Po státní hradecké fakultní nemocnici je náchodské zařízení největším v kraji.

V tendru bylo původně sedm uchazečů, ale kraj pět z nich loni vyřadil pro údajné nesplnění všech kvalifikačních požadavků. V tendru pro podání cenových nabídek tak zůstaly jen dva subjekty, a to společnost BAK Trutnov a Sdružení firem Metrostav a Hochtief.

Tendrem se od loňského roku zabývá Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, který kraji zakázal podepsat s případným vítězem smlouvu. Tendr kritizoval předseda kontrolního výboru krajského zastupitelstva Vladimír Derner (KDU-ČSL), podle nějž se zakázka údajně měla stát „kořistí pražských firem“. Za nejzazší termín zahájení stavby kraj označoval 1. srpen, doba stavby se plánovala na 27 měsíců.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?