Hradišťští lékaři se přidávají k výzvě

13. 10. 2010 8:43
přidejte názor
Autor: Redakce
Nízké platy, podivné hospodaření v nemocnicích, chaos v lékové politice nebo dlouhodobé podfinancování celého zdravotnictví.


To jsou jen některé z důvodů nespokojenosti českých lékařů, kteří hrozí hromadným odchodem ze zaměstnání. A ti uherskohradišťští nejsou výjimkou.

Už více než tři tisíce nemocničních doktorů se v celé České republice podepsaly pod výzvu Děkujeme, odcházíme. Deklarují tím připravenost ukončit k letošnímu poslednímu prosinci současný pracovní poměr a hledat si případně práci v zahraničí. V Uherskohradišťské nemocnici má tato iniciativa podporu.

„V současné době evidujeme pod touto výzvou dvaatřicet podpisů z hradišťské nemocnice. Prakticky všichni tito lékaři jsou se specializovanou způsobilostí, více než polovina je druhoatestovaných a výjimkou není ani přednosta oddělení,“ uvedl předseda hradišťské Místní organizace Lékařského odborového klubu Svazu českých lékařů Petr Vysloužil.

Podpora je prý až osmdesátiprocentní

Podle něj je však v hradišťském špitále na protestní vlnu naladěno mnohem více doktorů. „Počet sympatizantů akce zcela jistě překračuje osmdesátiprocentní hranici. Nicméně ne všichni jsou nyní rozhodnuti učinit natolik zásadní krok, jakým je odchod do zahraničí. Především mladí lékaři v předatestační přípravě se pak obávají sankcí za nedodržení smlouvy o prohlubování kvalifikace, kterou uzavřeli s organizací,“ dodal Vysloužil.

Protestující muži a ženy v bílých pláštích chtějí zavedení jednotné mzdové normy tak, aby základní plat bez přesčasů odpovídal jeden a půl- až trojnásobku průměrné mzdy. „Šestileté lékařské studium je nejnáročnější vůbec a samotné lékařské povolání je mimořádně zodpovědné. Přesto je hodinová mzda českého lékaře rovna hodinové mzdě brigádníka v McDonaldu,“ přiblížil důvody rozhořčení českých lékařů celorepublikový koordinátor výzvy Pavel Vávra.

Výměna lékařů je v Uherskohradišťské nemocnici zatím minimální. „Od začátku roku k nám nastoupilo čtrnáct lékařů, odešlo jich devět,“ informoval Jan Hrdý, mluvčí Uherskohradišťské nemocnice, ve které v současnosti pracuje 193 lékařů.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?