Hrazené očkování proti HPV je nyní také pro chlapce

26. 1. 2018 7:11
přidejte názor
Autor: Redakce
Od roku 2012 mají 13leté dívky možnost bezplatného očkování proti HPV. Od 1. 1. 2018 mají možnost této primární prevence HPV onemocnění využít také stejně staří chlapci. Lékaři tento krok vítají a slibují si od něj snížení počtu onemocnění, které jsou s HPV infekcí spojeny, a jejichž výskyt celosvětově výrazně narůstá.


HPV infekce je nejčastější sexuálně přenosná infekce současnosti. Za život se s ní setká až 80 procent žen i mužů. Ale veřejnost si ji často spojuje pouze se ženami, a to především s rakovinou děložního čípku. Lidský papilomavirus ale napadá stejnou měrou obě pohlaví.

Skutečnost, že HPV napadá i muže a způsobuje u nich karcinomy a další závažná onemocnění, je veřejností často opomíjen. Mnoho mužů vůbec neví, že se jich HPV problematika také týká. Bohužel se s ní často seznamují až v momentě, kdy je jim některé z HPV onemocnění diagnostikováno.

HPV infekce u mužů může vést k rozvoji genitálních bradavic, polypů v oblasti hrtanu nebo závažných nádorů v oblasti análního otvoru, penisu a v oblasti hlavy a krku. Na rozdíl od nejčastějšího zhoubného HPV onemocnění u žen - rakoviny děložního čípku - zde neexistuje žádný účinný screening a je tedy velmi složité odhalit jejich počáteční stádia. Výskyt těchto onemocnění je přitom na vzestupu.

Od 1. ledna 2018 je v České republice možnost očkovat 13leté chlapce s úplnou či částečnou úhradou v závislosti na výběru vakcíny. Očkování je prováděno v rámci pediatrické péče, v případě dívek také v rámci péče gynekologické.

1)
poznámka

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?